Srečanje članov družin, ki so ostali vsak na svoji strani meje, je vedno izjemno čustveno. Foto: EPA
Srečanje članov družin, ki so ostali vsak na svoji strani meje, je vedno izjemno čustveno. Foto: EPA

Po hudih napetostih v odnosih med sosednjima državama v zadnjem letu, ki so se zaostrili po tretjem severnokorejskem jedrskem poskusu februarja lani, je tokratni dogovor o srečanju družin po mnenju poznavalcev prvi znak izboljšanja odnosov med Korejama. K izboljšanju odnosov je v zadnjih tednih pozival Pjongjang, ki je še septembra lani odpovedal napovedano srečanje zaradi "sovražnosti Južne Koreje".

Še pred srečanjem, ki je potekalo v Panmunjomu, je vodja južnokorejske delegacije Li Duk-haeng povedal, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da se bodo dogovorili za srečanje in ločenim družinam prenesli dobro novico. "Naredili bomo vse, da novo leto začnemo z dobrimi medsosedskimi odnosi," je še dodal.

Na srečanje čaka 72.000 Južnokorejcev
Po korejski vojni med letoma 1950 in 1953, ki je razdelila Korejski polotok, je ločenih ostalo ogromno družin, ki se lahko srečajo le na tovrstnih srečanjih. Večina med njimi sploh ne ve, kaj se dogaja z njihovimi sorodniki, saj državi ne dovoljujeta, da bi si njuni prebivalci pošiljali pošto, elektronsko pošto ali se klicali. Kot poroča BBC, naj bi bilo na čakalni listi za srečanje svojih družinskih članov kar 72.000 Južnokorejcev, kar polovica med njimi pa naj bi jih bilo starih čez 80 let. Za vsako srečanje izberejo le nekaj sto srečnežev.

Bodo napovedane vojaške vaje ogrozile srečanje?
Tokratno srečanje naj bi potekalo med 20. in 25. februarjem v Mount Kumgangu v Severni Koreji, a obstaja precejšnja bojazen, da bi tudi to srečanje odpovedali, saj bodo ravno takrat potekale vsakoletne skupne vojaške vaje Južne Koreje in ZDA, ki niso po godu Severni Koreji in so vsako leto povod za diplomatski spor na Korejskem polotoku. Pjongjang je že posvaril pred "strašnimi posledicami", če bodo vojaške vaje res izvedli.