Z ustavo so homoseksualne poroke prepovedane kar v 29 državah ZDA, medtem ko so zakonsko dovoljene v sedmih zveznih državah in glavnemu mestu Washingtonu. Foto: EPA
Z ustavo so homoseksualne poroke prepovedane kar v 29 državah ZDA, medtem ko so zakonsko dovoljene v sedmih zveznih državah in glavnemu mestu Washingtonu. Foto: EPA

Homoseksualcem nista pomagali niti podpora nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona ter jasno izražena podpora pravicam do porok iz ust podpredsednika ZDA Josepha Bidna in ministra za izobraževanje Arneja Duncana.

Predsednik še "razvija" svoje stališče
Mogoče je manjkal le sedanji voditelj Bele hiše Barack Obama, ki pravi, da se njegovo stališče do tega vprašanja "razvija". Nihče ne dvomi, da se bo razvijalo do 7. novembra, ko bo konec volitev. Obama se noče opredeliti, ker računa na glasove neodvisnih volivcev v državah, kjer se obeta tesen izid.

Zadnja Gallupova anketa je pokazala, da 50 odstotkov Američanov podpira poroke med homoseksualci, 48 odstotkov pa jim nasprotuje. Vendar gre za nacionalno anketo, ki ne kaže podobe v posameznih zveznih državah. Poroke so dovoljene v sedmih zveznih državah in prestolnici Washington. Z ustavo pa so zdaj prepovedane v 29 zveznih državah.

Poraz zmernega republikanca priložnost za demokrate?
Konservativci so slavili tudi v Indiani, kjer je strankarske volitve za zvezni senat izgubil dolgoletni član odbora za mednarodne odnose in zaveznik Slovenije na poti v zvezo Nato, republikanec Richard Lugar. Senator spada med t. i. izumirajočo vrsto zmernih republikancev, kar ga je zdaj tudi pokopalo.

Obama ga je pohvalil kot nekoga, ki je bil pripravljen prestopati strankarske bregove za reševanje težav, vendar pa je 80-letni Lugar zaradi tega razjezil pripadnike gibanja čajanke znotraj republikancev, ki so zagotovili gladko zmago konservativnejšemu izzivalcu Richardu Murdocku.

Demokrati na to gledajo kot na priložnost, da novembra na splošnih volitvah Murdocka premaga zmerni, torej konservativni demokrat Joe Donnely.