Severna Koreja je prejšnjo nedeljo izstrelila novo strateško balistično raketo srednjega dosega zemlja-zemlja, poimenovano hvasong-12. Foto: Reuters
Severna Koreja je prejšnjo nedeljo izstrelila novo strateško balistično raketo srednjega dosega zemlja-zemlja, poimenovano hvasong-12. Foto: Reuters

Raketa je letela okoli 500 kilometrov, pristala pa naj bi v morju ob severnokorejski vzhodni obali, je po poročanju Reutersa sporočila južnokorejska vojska. ZDA so medtem sporočile, da je Severna Koreja preizkusila balistično raketo srednjega dosega. "Zavedamo se, da je Severna Koreja izstrelila balistično raketo srednjega dosega. Ta sistem, zadnjič testiran februarja, ima krajši doseg od raket, ki jih je Severna Koreja izstrelila ob zadnjih treh preizkusih," je dejal predstavnik ZDA, ki spremlja ameriškega predsednika Donalda Trumpa na obisku v Savdski Arabiji.

Severna Koreja je prejšnjo nedeljo izstrelila novo strateško balistično raketo srednjega dosega zemlja-zemlja, poimenovano hvasong-12, ki naj bi lahko nosila jedrsko konico. Letela je okoli 700 kilometrov. To je bil že deseti letošnji preizkus, saj Pjongjang pospešeno testira medcelinske balistične rakete, ki bi lahko dosegle ZDA.

Tillerson razočaran nad Severno Korejo
Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je v luči izstrelitve nove balistične rakete napovedal nadaljevanje ekonomskega in diplomatskega pritiska na Severno Korejo. V intervjuju za televizijo Fox News je dejal, da so severnokorejska testiranja moteča in da je nad njimi razočaran ter izrazil željo, da se prenehajo.

Severna Koreja v nasprotju z resolucijami Varnostnega sveta ZN-a razvija tako jedrski kot balistični program. Do zdaj je izvedla že pet jedrskih poskusov. Zaradi vojaškega programa je država pod sankcijami.

Položaj na Korejskem polotoku je vse bolj napet. Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da računa na sodelovanje Kitajske, ob tem pa je večkrat zagrozil, da bodo ZDA, če bo treba, ukrepale tudi same.