Mednarodna skupnost pozorno spremlja korake Pjongjanga. Foto: AP
Mednarodna skupnost pozorno spremlja korake Pjongjanga. Foto: AP
Severna in Južna Koreja iz oči v oči. Foto: Reuters

Kot je zatrdil tiskovni predstavnik ameriškega tihomorskega poveljstva Dave Benham, nobena izmed raket, ki so jih izstrelili blizu kraja Kiterjong, ni pomenila grožnje za Severno Ameriko ali ameriško tihomorsko območje Guam.

Vse tri rakete so izstrelili v 30 minutah iz severne province Gangvon, letele pa so okoli 250 kilometrov, so sporočili iz Južne Koreje. Dodali so, da južnokorejska vojska pozorno spremlja razmere.

Pjongjang je sicer po raketnem poskusu medcelinske balistične rakete prejšnji mesec grozil, da načrtuje napad na Guam, a je pozneje sporočil, da načrta "še" ne bodo uresničili, kar je pozdravil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je bil z grožnjami, da bo Severno Korejo zravnal z zemljo, tudi pri republikancih deležen ostrih kritik, saj se mnogi bojijo, da tovrstni verbalni spopadi med labilnima voditeljema lahko vodijo v katastrofo.

Južnokorejsko-ameriške vojaške vaje
Pjongjang je raketne poskuse izvedel v času, ko v Južni Koreji potekajo skupne južnokorejsko-ameriške vojaške vaje, v katerih vidi Severna Koreja provokacijo in vaje za morebitno invazijo. Prav v času teh vojaških vaj Pjongjang običajno izvaja raketne poskuse.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je sporočila, da je predsednik Trump seznanjen z raketnimi poskusi in da opazujejo razmere.

Do izstrelitev je prišlo, medtem ko so severnokorejski mediji poročali, da je voditelj Kim Džong Un nadziral vojaške vaje, na katerih so simulirali napad posebnih enot na otok na meji z Južno Korejo z letali, raketnimi sistemi in havbicami.