Nekatere raketne poskuse si je ogledal tudi severnokorejski voditelj Kim Džong Un. Foto: Reuters
Nekatere raketne poskuse si je ogledal tudi severnokorejski voditelj Kim Džong Un. Foto: Reuters

Kot poroča južnokorejska vojska, je bila raketa izstreljena z vzhodne obale Korejskega polotoka. Gre za raketo kratkega dosega zemlja-zrak, zadnjo v nizu raket, ki jih je severnokorejski režim preizkusil v zadnjih tednih, med njimi tudi raketo dolgega dosega.

Januarja je Pjongjang poskrbel za največje ogorčenje mednarodne skupnosti, ko je izvedel nov in že četrti jedrski poskus, zaradi česar je Varnostni svet ZN-a po dveh mesecih usklajevanj med Washingtonom in Pekingom marca uvedel nov sveženj sankcij. Posebej so nove sankcije uvedle ZDA in Južna Koreja.

Do novega izzivanja je prišlo nekaj ur po tem, ko sta se v Washingtonu ob robu jedrskega vrha srečala ameriški predsednik Barack Obama in kitajski predsednik Ši Džinping. Oba sta se zavezala k sodelovanju in izvajanju zadnjih sankcij ZN-a, da bi preprečili nove raketne poskuse Severne Koreje. Kitajski predsednik ni sicer z ničimer nakazal, da bi bil Peking, ki velja za največjega zaveznika Pjongjanga, pripravljen stopnjevati pritisk.

Obama je po srečanju povedal, da sta se s Šijem pogovarjala, kako preprečiti Severni Koreji izvajanje raketnih poskusov, ki povzročajo napetosti in so kršitev mednarodnih zavez.

Združeni v skupnem pritisku na Pjongjang
Še predtem so voditelji ZDA, Japonske in Južne Koreje opozorili Pjongjang pred novimi provokacijami in napovedali stopnjevanje pritiskov na severnokorejski režim. "Združeni smo v naših namerah, da preprečimo in se obranimo pred severnokorejskimi provokacijami," je dejal Obama.

Sankcije proti Severni Koreji je mednarodna skupnost uvedla že po jedrskih raketnih poskusih leta 2006, 2009 in 2013, a te niso spremenile odločitev Pjongjanga, da bi prenehal izvajati provokacije.