V Pjongjangu je trenutno 24 delujočih diplomatskih predstavništev, večina jih je v posebni diplomatski četrti Munsudong. Foto: DOM Publishers
V Pjongjangu je trenutno 24 delujočih diplomatskih predstavništev, večina jih je v posebni diplomatski četrti Munsudong. Foto: DOM Publishers
Koreja - južnokorejski vojak na meji s Severno Korejo na "Velikem združitveneme mostu"
Vse sosede Severne Koreje, tudi Kitajska in Rusija, izvajajo številne vojaške premike, kar še dodatno dviguje temperaturo na najbolj militariziranem delu sveta. Foto: EPA
Južnokorejske vojakinje - rezervistke
Južna Koreja grožnje severnih bratov jemlje resno, kar pričajo tudi vpoklici rezervistov. Na fotografiji je zbor rezervistk v predmestju Seula. Foto: EPA
Spominek Kim Džong Un na ulici kitajskega obmejnega mesta Dandong
Na Kitajskem se malo poroča o korejski krizi, zato pa iz obmejnih območij prek socialnih omrežij sporočajo o kopičenju kitajskih sil, medtem ko čezmejna trgovina s Severno Korejo poteka nemoteno in brez vidnega dviga ali padca povpraševanja. Foto: EPA
Umik veleposlaništev iz Pjongjanga?

Novico o priporočenem umiku diplomatskega osebja iz Severne Koreje so najprej potrdili na ruskem zunanjem ministrstvu, nato pa je začelo prihajati enako sporočilo še iz drugih držav, ki imajo diplomatska predstavništva v Pjongjangu. Severna Koreja v zadnjih dneh močno stopnjuje vojno retoriko in odkrito napoveduje vojaški spopad z Južno Korejo in ZDA, pri čemer ima vojska že vsa pooblastila, da lahko uporabi tudi jedrsko orožje.

Diplomatom ni več zagotovljena varnost
Rusko veleposlaništvo v Pjongjangu je prejelo dopis severnokorejskega zunanjega ministrstva, v katerem jim predlaga evakuacijo veleposlaništva. Uradni Pjongjang je tovrsten ukrep predlagal 24 državam, ki imajo predstavništva v Severni Koreji. Med njimi je sedem držav Evropske unije, med katerimi slovenske interese zastopa Poljska.

Velika Britanija je razkrila, da je v dopisu navedeno: "Vlada Severne Koreje ne more zagotavljati varnosti veleposlaništvom in mednarodnim organizacijam v državi zaradi grozečega konflikta od 10. aprila dalje."

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve trenutno ne odsvetuje potovanj na Korejski polotok: "Kljub izjavam severnokorejskih oblasti za zdaj življenje v Južni Koreji ali popotovanje po njej ni podvrženo povečanemu tveganju ali nevarnosti. Kljub temu svetujemo redno spremljanje krajevnih novic, upoštevanje navodil krajevnih oblasti. Prav tako svetujemo, da nas o svojem potovanju ali bivanju v Južni Koreji obvestite."

Premikanje raket in ladij
Razmere na Korejskem polotoku se hitro zaostrujejo, obe strani pa izvajata večje vojaške premike. Tako so na primer Severni Korejci na vzhodno obalo namestili najmanj dve mobilni raketi srednjega dosega, ki bi lahko nosili tudi jedrsko konico in bi dosegli celo ameriška oporišča na Guamu in Havajih.

Nasprotno so Južni Korejci v mednarodnih vodah na severu namestili dva rušilca razreda aegis. 7.600-tonska rušilca sta opremljena z radarjem SPY-1, ki lahko z razdalje 1.000 kilometrov spremlja več sto objektov hkrati. "Če bo Severna Koreja izstrelila raketo, bomo sledili njeni poti," je pojasnil visok mornariški častnik iz Južne Koreje.

V pripravljenosti tudi Kitajska
Zaradi vse bolj grozeče retorike in dejanskih vojaških manevrov je premike vojske začela tudi Kitajska, na papirju edina prava zaveznica Pjongjanga, ki pa tudi sama ne ve vzroka za tako močno zaostrovanje razmer. Na meji ob reki Jalu je prisotne vse več vojske, ki bi v skrajnem primeru izbruha vojne poskrbela za neprehodno zaporo. Eden večjih strateških strahov Kitajske je nenaden zlom Severne Koreje, po katerem bi na sever Kitajske pribežalo več sto tisoč, če ne milijonov beguncev.

Iz Severne Koreje: Življenje in cene normalne
Diplomatska poročila in novice kitajskih medijev medtem govorijo o normalnem življenju v Pjongjangu. Kitajska državna agencija Šinhua je objavila članek, da se mednarodne napetosti niso prenesle v vsakdanje življenje severnokorejske prestolnice. Več kot sto tisoč prebivalcev Pjongjanga se tako pripravlja na sodelovanje na množični prireditvi ob najpomembnejšem državnem prazniku - rojstni dan očeta domovine Kim Il Sunga, ki ga praznujejo 15. aprila. Šolarji, ki so s 1. aprilom začeli novo šolsko leto, tako po glavnem mestu množično sadijo drevesa.

Cene v posebnih supermarketih za tujce in privilegirane visoke člane komunistične partije ostajajo nespremenjene, poroča tamkajšnji neimenovani diplomat. V četrtek se je v Pjongjangu začelo pomembno vsedržavno športno tekmovanje, ki mu je ob grožnjah ZDA in Južni Koreji tudi posvečeno največ prostora v državnih medijih.

Umik veleposlaništev iz Pjongjanga?