V Južni Koreji so lahko prek severnokorejskih poročil spremljali izstrelitev rakete. Foto: Reuters
V Južni Koreji so lahko prek severnokorejskih poročil spremljali izstrelitev rakete. Foto: Reuters
Severna Koreja
Raketo so izstrelili z zahodne obale Severne Koreje. Foto: EPA

Po dveh neuspelih poskusih je Severni Koreji očitno le uspela uspešna izstrelitev rakete dolgega dosega, potem ko sta se izstrelitvi leta 2009 in aprila letos klavrno končali.

To bo nedvomno okrepilo zaupanje rojakov v novega voditelja Kim Džong Una, ki je oblast prevzel po smrti očeta Kim Džong Ila pred letom dni in se še vedno trudi okrepiti svoj položaj na vrhu najbolj izolirane države na svetu.

"Satelit je vstopil v načrtovano krožnico," so sporočili na severnokorejski televiziji, čemur je sledila narodnozavedna pesem z naslovom "Koreja stori, kar govori".

Severnoameriško poveljstvo obrambe zračnega prostora (NORAD) je sporočilo, da je bil "izstreljen objekt, ki je dosegel orbito". To je tudi prvič do zdaj, da so potrdili severnokorejske trditve.

Po trditvah Pjongjanga gre za poskus namestitve satelita v zemeljsko krožnico, medtem ko so ZDA prepričane, da gre testiranje vojaške tehnologije in poskusno izstrelitev balistične rakete, ki bi lahko nosila tudi jedrsko konico.

Severna Koreja naj bi imela nekaj jedrskih bomb, ki pa jih še ni sposobna namestiti na rakete, ki bi lahko teoretično ogrozile ZDA ali njihove zaveznice v soseščini.

Obsodbe izstrelitve
Številne države in Združeni narodi so predtem Pjongjang opozarjali, naj ne izstreli rakete, vendar se kljubovalen režim tako kot v podobnih primerih v preteklosti ni zmenil za opozorila. Japonska sicer ni uresničila grožnje, da bo raketo sestrelila, čeprav je letela preko dela otoka Okinava na jugu države.

Zadnja uspela poskusna izstrelitev severnokorejske balistične rakete je bila 2009, temu pa je sledil še drugi jedrski poskus. Prvi je bil leta 2006. Zaradi tega je mednarodna skupnost uvedla sankcije.

Washington je tokratno izstrelitev označil za provokacijo, medtem ko je Japonska že pozvala k izrednemu zasedanju Varnostnega sveta ZN-a. Generalni sekretar svetovne organizacije Ban Ki Mun je dejal, da gre za očitno kršitev resolucije ZN-a.

Rusija je sporočila, da "globoko obžaluje" izstrelitev, saj gre za kršitev resolucije, ki Severni Koreji prepoveduje uporabo balistične tehonologije.

Do zdaj se še ni odzvala Kitajska, ki velja za največjo zaveznico režima v Pjongjangu in je vedno previdna s kritikami ter obsodbami.Uradna kitajska tiskovna agencija Šinhua je poročala, da ima Severna Koreja "pravico do miroljubnih raziskav v vesolju", vendar pa je hkrati opozorila, da mora spoštovati resolucije ZN-a.