Pjongjanški čas bo kmalu drugačen od tistega v Tokiu ali Seulu. Foto: Reuters
Pjongjanški čas bo kmalu drugačen od tistega v Tokiu ali Seulu. Foto: Reuters

V Pjongjangu in drugih delih države bodo konec prihodnjega tedna za pol ure "ustavili čas" in tako ustvarili svoj časovni pas. Do zdaj so bili devet ur pred greenwiškim časom (GMT), od 15. avgusta pa bodo pred urami v Londonu le še osem ur in pol. 15. avgust so določili zato, ker je na ta dan nekdanji voditelj Kim Il Sung, dedek trenutnega voditelja Kim Džong Una, "premagal razbojniške japonske imperialiste", piše BBC.

Tak čas, torej GMT-8,5, je na vsem Korejskem polotoku že veljal, in sicer do japonske nadvlade leta 1910. Nedavno pa je državna televizija KCNA sporočila, da so "zlobni japonski imperialisti prikrajšali Korejo tudi za njen običajni čas, ker so med okupacijo spremenili ure". "Odločitev, da spremenimo časovni pas, odraža našo neomajno vero in voljo vseh ljudi ob 70. obletnici osvoboditve Koreje," so zapisali.

Ista tovarna, drug čas
Iz Južne Koreje so sporočili, da bi lahko sprememba povzročila nekaj nevšečnosti pri delu v industrijskem kompleksu Kaesong, ki leži na severni strani meje, v njem pa delajo tako Južni kot Severni Korejci. "Dolgoročno pa bi ta odločitev lahko negativno vplivala na naša prizadevanja za zmanjševanje razlik med obema stranema," je dodal južnokorejski minister za združitev Jeong Jun Hi.

Vsaka država sicer lahko sama odloči, kakšen časovni pas bo uporabljala, saj za to ne obstaja kakšno mednarodno telo. Leta 2011 se je tako Samoa odločila, da bo zaradi lažjega trgovanja in komuniciranja z Avstralijo in Novo Zelandijo prestopila na drugo stran datumske meje. Venezuela pa je leta 2007 zaradi odločitve takratnega predsednika Huga Chaveza, ki je svojim sodržavljanom želel zagotoviti "bolj pošteno razdelitev sončnega vzhoda", ure premaknila za pol ure nazaj.