Služenje vojaškega roka za ženske je bilo do zdaj prostovoljno. Foto: Reuters
Služenje vojaškega roka za ženske je bilo do zdaj prostovoljno. Foto: Reuters

Vpoklic bo veljal le za dekleta med 17. in 20. letom starosti, poroča Daily NK.

"Konec lanskega leta smo prejeli naloge za obvezno služenje vojaškega roka za vse ženske, ki so končale srednjo šolo," je povedal vir iz pokrajine Severni Hamkjung.

Aprila so že opravili predhodno preveritev kandidatk in zdravstvene preglede, pri čemer so še posebej pozorni na telesne težave in nalezljive bolezni. Kandidatke morajo biti visoke najmanj 142 centimetrov, a tega merila ne uveljavljajo prav strogo, zato so odstopanja mogoča.

Zapolnjevanje vrzeli
Nabor v Severni Koreji običajno poteka dvakrat letno (aprila in avgusta), ženske pa so se, v nasprotju z moškimi, pri katerih je vojaški rok obvezen, do zdaj lahko oboroženim silam pridružile prostovoljno. Vseeno pa nova politika žensk in moških ne bo popolnoma izenačevala - moški morajo vojski služiti deset let, za ženske pa je obvezno služenje do 23. leta.

Severnokorejske oblasti si želijo z novo direktivo zapolniti vrzeli v svoji "milijonski vojski", ki sta jo povzročili visoka otroška smrtnost in nizka rodnost po hudi lakoti, ki je pustošila po državi v 90. letih.

Javnost sicer nad odlokom ni najbolj navdušena, saj so ženske v Severni Koreji po navadi tiste, ki služijo denar in preživljajo družine.