Južnokorejski analitiki so predvidevali, da bi Severna Koreja lahko izvedla izstrelitev pred 16. februarjem, rojstnim dnevom nekdanjega severnokorejskega diktatorja Kin Džong Ila. Foto: Reuters
Južnokorejski analitiki so predvidevali, da bi Severna Koreja lahko izvedla izstrelitev pred 16. februarjem, rojstnim dnevom nekdanjega severnokorejskega diktatorja Kin Džong Ila. Foto: Reuters
Severna Koreja izstrelila satelit

Severnokorejske oblasti so sporočile, da se je opazovalni satelit uspešno utiril v orbito, obvešča francoska tiskovna agencija AFP. Zahodni viri tega še niso potrdili, je pa ameriški vojaški predstavnik dejal, da je nosilna raketa, kot kaže, dosegla vesolje. Satelit Kvangmjongsong-4 je v orbito vstopil deset minut po izstrelitvi, so sporočili iz Pjongjanga, kjer napovedujejo še več izstrelitev satelitov v prihodnosti, poroča BBC.

Vesoljski program je povsem znanstvene narave, zagotavlja režim v Pjongjangu, ZDA, Južna Koreja, pa tudi Kitajska, pa medtem vztrajajo, da gre pravzaprav za prikrit razvoj medcelinskih balističnih raket, ki bi lahko dosegle ZDA. Resolucije Varnostnega sveta ZN-a Severni Koreji sicer prepovedujejo kakršne koli jedrske ali balistične preizkuse.

Obsodbe z vseh strani
ZDA, Južna Koreja in Japonska so zato zahtevale sklic izrednega zasedanja Varnostnega sveta, ki se bo sešel popoldne po srednjeevropskem času, Washington in Seul pa sta napovedala začetek pogovorov o namestitvi naprednega ameriškega raketnega sistema v Južni Koreji.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je izstrelitev označil za "obžalovanja vredno", ameriški zunanji minister John Kerry je dejal, da gre za hudo kršenje resolucij ZN-a, japonski premier Šinzo Abe pa, da je bilo to "povsem nesprejemljivo dejanje".

Izstrelitev rakete je obsodila tudi zveza Nato, češ da gre za neposredno kršitev resolucij varnostnega sveta ZN-a. "Ostro obsojam današnjo severnokorejsko izstrelitev rakete, ki sledi preizkusu jedrskega orožja, ki ga je Severna Koreja izvedla 6. januarja," je dejal gerenalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. "Izstrelitev neposredno krši pet resolucij ZN-a, ki je večkrat pozval Severno Korejo, naj opusti vse dejavnosti, povezane z njenim programom balističnih izstrelkov, se drži dogovorjenih zavez moratorija in ne izvaja nadaljnjih jedrskih preizkusov."

Obsodba je prišla tudi iz Moskve. Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da Pjongjang krši mednarodno pravo. "Očitno je, da tovrstna dejanja poslabšujejo položaj na Korejskem polotoku in v severovzhodni Aziji na splošno," sporočajo iz Rusije. Ostrim obsodbam so se pridružili v Veliki Britaniji in Franciji.

Kitajska, ki namestitvi ameriškega raketnega sistema v Južni Koreji nasprotuje, je sporočila, da "obžaluje" dejanje Severne Koreje, obenem pa vse "relevantne strani" poziva, naj se "vzdržijo dejanj, ki bi lahko dodatno povečale napetosti na Korejskem polotoku," poroča BBC. Kitajsko obrambno ministrstvo sicer spominja, da gre za "drugo severnokorejsko kršitev" resolucij ZN-a v nekaj več kot mesecu dni. Pjongjang je nazadnje svet razburil 6. januarja letos, ko je četrtič preizkusil jedrsko orožje.

Severna Koreja izstrelila satelit