Zadnji kongres pred 36 leti, na katerem je bil Kimov pokojni oče Kim Jong Il izbran za naslednika ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga, je trajal štiri dni. Foto: EPA
Zadnji kongres pred 36 leti, na katerem je bil Kimov pokojni oče Kim Jong Il izbran za naslednika ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga, je trajal štiri dni. Foto: EPA
false
Kim Džong Un naj bi na kongresu utrdil svojo moč ter sprejel politiko "bjongdžin", hkratni razvoj jedrskega orožja in gospodarstva. Foto: Reuters
false
Kim Il Sung (na levem portretu) je na zadnjem kongresu govoril več kot pet ur, njegov sin Kim Džong Il (desno) pa v javnosti skorajda ni govoril. V času njegove vladavine prav tako ni bilo kongresa. Foto: Reuters
V Severni Koreji prvi kongres partije po 36 letih

Kongresa, ki je sedmi, a prvi, odkar se je rodil sedanji 33-letni voditelj države, se udeležuje na tisoče delegatov iz vse države. Spremlja ga tudi 130 tujih novinarjev, ki so jih severnokorejske oblasti povabile Pjongjang. Novinarjev sicer niso spustili v Palačo 25. aprila in morajo dogajanje spremljati z oddaljenosti 200 metrov.

"V tem letu, v katerem poteka kongres partije, je naša vojska uspešno izvedla prvi test vodikove bombe, zgodovinski mejnik v 5000-letni zgodovini našega naroda," je dejal Kim v govoru, ki ga je prenašala državna televizija.

Mladi voditelj v zahodnjaški obleki in s kravato je pohvalil severnokorejske znanstvenike, ker so "ustvarili čudež z veličastnim in poživljajočim zvokom prve vodikove bombe". Test, ki mu je kmalu sledil uspešen preizkus rakete dolgega dosega, je po njegovih besedah "jasno pokazal vsemu svetu naš nepremagljiv duh in neskončno moč, kljubujoč zlobnim pritiskom in sankcijam sovražnih sil".

Sprejetje Kinove politike
Analitiki so mu pozorno prisluhnili, ali je morda nakazal večje premike v politiki, predvsem na gospodarskem področju. Spremljali bodo tudi kadrovske menjave, saj naj bi si Kim želel v vodstvo pripeljati mlajšo generacijo voditeljev, ki jih bo izbral sam.

Analitiki pričakujejo, da bo Kim na kongresu uradno sprejel svojo politiko "bjongdžin", ki pomeni hkratni razvoj jedrskega orožja in gospodarstva, prav tako pa naj bi še dodatno okrepil svojo moč.

Politika "bjongdžin" sledi politiki Kimovega očeta Kim Džong Ila "songun", kar pomeni "vojska najprej" in politiki njegovega starega očeta Kim Il Sunga "juče", domače ideologije, ki kombinira marksizem in skrajni nacionalizem, poroča Reuters.

Na kongresu bodo izvolili nov centralni komite, ki imenuje politbiro in druge ključne politične funkcije. Kot poroča BBC, naj bi bili po mnenju mnogih ljudje, zvesti Kimu, nagrajeni z visokimi političnimi položaji.

"Čudežni rezultati"
Pred kongresom se je država hvalila s "čudežnimi rezultati" in sporočila, da je napredek v razvoju jedrskega orožja in balističnih raket "največje darilo" ob kongresu. Državni radio je poročal, da bo na sedmem kongresu "razkrit briljanten načrt za končno zmago naše revolucije", poroča južnokorejska tiskovna agencija Jonhap.

Državna tiskovna agencija KCNA je pred kongresom poročala o povečani produktivnosti. Industrijski sektor je dosegel 144 odstotkov zastavljenih ciljev, proizvodnja elektrike pa 110 odstotkov. Ob tem ni znano, koliko so pravzaprav znašali omenjeni cilji.

Dnevni red zasedanja ni znan, prav tako ni znano, koliko časa bo trajalo. Zadnji kongres pred 36 leti, na katerem je bil Kimov pokojni oče Kim Jong Il izbran za naslednika ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga, je trajal štiri dni.

Vendarle spremembe
Pod vladavino Kim Džong Una se je v državi dovolil razvoj neuradnega tržnega gospodarstva, kar pa ni bilo sprejeto kot uradna vladna politika. A več osebnih avtomobilov in taksijev na ulicah Pjongjanga ter več dobrin v trgovinah in povečana gradnja priča o povečani potrošnji v glavnem mestu.

Država je sicer pod sankcijami Združenih narodov zaradi razvoja jedrskega orožja in tehnologije balističnih raket. V Južni Koreji so zaskrbljeno čakali, ali bo severna soseda izvedla nov jedrski poskus, ki bi sovpadal s kongresom. Svoj zadnji, četrti jedrski poskus je Severna Koreja izvedla januarja.

V Severni Koreji prvi kongres partije po 36 letih