Severna Koreja je na vsakoletne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje odgovorila z grožnjami. Foto: Reuters
Severna Koreja je na vsakoletne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje odgovorila z grožnjami. Foto: Reuters
Pjongjang: Vojaške vaje priprava na invazijo

Režim v Pjongjangu je v sporočilu, ki ga je objavila državna tiskovna agencija, zagrozil z ofenzivnim jedrskim napadom proti neprikritim jedrskim vojaškim vajam, namenjenim kršitvi suverenosti Severne Koreje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Severna Koreja je z jedrskim orožjem grozila že pred tremi leti pred začetkom vsakoletnih ameriško-južnokorejskih vojaških vaj, ki vsakič poskrbijo za trenja in napetosti med državami. Zdaj so zapisali, da vidijo takšne vaje kot generalko za invazijo v Severno Korejo. Lani so zagrozili, da bodo Washington spremenili v "morje ognja", poroča BBC. Severna Koreja je prepričana, da bi Američanom ustrezala vojna na Korejskem polotoku.

Provokacijam bo sledil neusmiljen odgovor
Američani in Južni Korejci so občutno povečali število udeležencev vaj glede na lani. Sodelovalo naj bi približno 17.000 pripadnikov ameriških sil in okoli 300.000 južnokorejskih vojakov. Seul je opozoril severne sosede pred kakršno koli reakcijo, kar bo samo po sebi prineslo "uničenje". Dodali so, da če Severna Koreja ne bo upoštevala opozorila in bo pripravila kakršne koli provokacije, se bo vojska Južne Koreje odločno in neusmiljeno odzvala. Tudi Japonska je Severno Korejo pozvala, naj se zadrži, obenem pa je dodala, da je jedrska dejavnost Pjongjanga "popolnoma nesprejemljiva".

Severna Koreja je v četrtek izstrelila več raket kratkega dosega. Nekaj ur predtem je Varnostni svet Združenih narodov uvedel strožje sankcije proti Pjongjangu zaradi januarskega jedrskega poskusa in preizkusa rakete dolgega dosega pretekli mesec.

Pjongjang: Vojaške vaje priprava na invazijo