Raketi sta padli vzhodno od Korejskega polotoka. Foto: EPA
Raketi sta padli vzhodno od Korejskega polotoka. Foto: EPA
Severna Koreja
Severna Koreja je v času skupnih vojaških vaj Južne Koreje in ZDA izstrelila več raket kratkega dosega, zdaj pa se odločila preizkusiti še raketi srednjega dosega. Foto: Reuters

Izstrelitev balističnih raket pomeni novo kršitev resolucije Varnostnega sveta ZN-a. Raketi so izstrelili iz bližine Pjongjanga in sta po 650 kilometrih padli v Japonsko morje.

V zadnjih tednih je Severna Koreja nekajkrat izstrelila rakete kratkega dosega, tokrat pa je prvič po letu 2009 opravila preizkus raket nodong, ki imajo doseg do tisoč kilometrov.

Izstrelitve raket se dogajajo natanko štiri leta po potopitvi južnokorejske vojaške ladje, ko je umrlo 46 mornarjev. Seul je za napad obtožil Pjongjang, ki pa obtožbe zavrača.

ZDA in Južna Koreja sta obsodili izstrelitev raket srednjega dosega. Washington je sporočil, da gre za "skrb vzbujajoče in provokativno stopnjevanje napetosti".

Namestnica tiskovne predstavnice State Departmenta Marie Harf je napovedala, da bodo ZDA koordinirale "ustrezne ukrepe" z zavezniki in v VS-ju ZN-a.

Odzvala se je tudi Japonska. Predstavnik japonskega zunanjega ministrstva je poudaril, da zadnja izstrelitev severnokorejskih raket ne bo vplivala na pogovore o severnokorejskem jedrskem programu in raketnemu programu med Tokiem in Pjongjangom, ki so napovedani za konec meseca.

ZDA zavezane Seulu in Tokiu
V zadnjih tednih, ko so potekale skupne vojaške vaje Južne Koreje in ZDA, je Severna Koreja izstrelila več raket kratkega dosega.

Malo pred izstrelitvijo raket so se v Haagu ob robu vrha o jedrski varnosti sestali ameriški predsednik in njegova južnokorejska kolegica ter japonski premier Šinzo Abe.

Obama je obljubil "neomajno zavezanost" Tokiu in Seulu glede severnokorejskega jedrskega programa.