Posnetek se začne nedolžno ... Foto: Youtube
Posnetek se začne nedolžno ... Foto: Youtube
... a naglo zdrsi v precej bolj zlovešče podobe. Foto: Youtube

Posnetek, naložen na strani Uriminzokkiri, se začne zelo nedolžno - s podobo spečega mladeniča in nežno klavirsko različico ameriške popuspešnice We Are the World.
A pozitivni ton se naglo omrači v nadaljevanju mladeničevih sanj - že čez nekaj sekund se znajde na krovu vesoljskega plovila, ki ga v vesolje ponese isti tip rakete, kot jo je Severna Koreja uspešno izstrelila decembra.
Raketoplan zaokroži okrog Zemlje in na neki točki leti nad radostnim korejskim polotokom, preden se kamera pomakne na ameriško zastavo, izza katere se pokaže velemesto, ki je videti kot New York.

Na mesto se vsujejo rakete, ki zanetijo požare v stolpnicah v prizorih, ki spominjajo na teroristične napade 11. septembra 2001. "Nekje v ZDA valovijo črni oblaki dima," pravi zapis v korejščini. "Zdi se, da gnezdo zlobe gori."
Tretji test neizbežen?
Kot pikro piše Guardian, lahkotnost kroženja okoli Zemlje v posnetku priča bolj o severnokorejski sposobnosti ustvarjanja posebnih učinkov kot pa o realnosti njenega vesoljskega programa. A video, ki ima od objave ta konec tedna precej skromnih 40.000 ogledov, je časovno prikladen opomnik vse večje grožnje severnokorejskega jedrskega programa.

Južnokorejski veleposlanik v ZN-u Kim Suk je dejal, da je (tretji) jedrski test Severne Koreje, ki so jo po izstrelitvi rakete 12. decembra zadele ostrejše sankcije, neizbežen. Podobna testiranja je Pjongjang opravil že leta 2006 in 2009. ZN je Severno Korejo posvaril, da bi jedrski test izzval "znatne povračilne ukrepe".