Takole je videti Sedma avenija v New Yorku. Ker je promet po njej prepovedan, so se ljudje lahko mirno sprehajali. Foto: Reuters
Takole je videti Sedma avenija v New Yorku. Ker je promet po njej prepovedan, so se ljudje lahko mirno sprehajali. Foto: Reuters
New York
Newyorški župan Bill de Blasio je v ponedeljek zvečer izjavil, da gre za 'zatišje pred viharjem'. 'Začelo se bo v hipu, in ko se bo, bo vse potekalo zelo hitro. Bodite zelo previdni in zadržujte se na suhem,' je dejal. Najhujše se ni uresničilo. Foto: Reuters
Boston
Plugi so pripravljeni na delo, večina cest pa je zaprtih. Foto: Reuters
Snežni vihar prizanesel ZDA

Po napovedih naj bi v zveznih državah New York, New Jersey, Pensilvanija, Rhode Island, New Hampshire, Connecticut in Massachusetts v noči na torek zapadlo 90 centimetrov snega, a to se ni uresničilo. V povprečju je snežna odeja debela 30 centimetrov, v newyorškem Centralnem parku pa je zapadlo "le" 15 centimetrov snega. V Massachusettsu je sicer zalilo nekaj hiš, veter pa je povzročil nevšečnosti, a vse skupaj je bilo daleč od napovedovanega. "Ko slišiš besedi 'ohromljeno mesto', se pripraviš na najhujše, a pogled skozi okno takšnih razmer ne kaže," je dejal vremenoslovec John Davitt.

Vremenoslovci so snežni vihar Juno namreč opisovali z besedami "smrtno nevaren", "zgodovinski" in "rekorden", po družbenih omrežjih pa so krožili "hashtagi" "snowmageddon" in "snowpocalypse", zato so bila mesta ob ameriški severovzhodni obali videti kot mesta duhov.

Prepoved vožnje
V New Yorku so v ponedeljek ob 23.00 prepovedali promet za vsa motorna vozila, obstal je tudi javni promet. Vožnja je dovoljena le reševalnim vozilom. Odpovedali so več kot 4.500 letov. Prepoved še vedno velja, prav tako ne vozijo avtobusi in vlaki v New Yorku, Bostonu in New Jerseyju.

Prepoved vožnje je za 13 okrožij uvedel tudi guverner države New York Andrew Cuomo in kršilce posvaril, da jih čaka denarna kazen 300 dolarjev. "Ni šala, če ljudje obtičijo na avtocestah. Bodite previdni, lahko bo šlo za vprašanje življenja ali smrti," je dejal guverner.

Do srede so zaprli šole in številna podjetja, odpovedali so športne prireditve, oblasti pa so večkrat pozvale ljudi, naj ostanejo doma in pridejo ven šele v sredo, ko bo ponovno posijalo sonce. Medtem je newyorška borza že začela poslovanje.

Izpraznili police trgovin
Po napovedih naj bi vetrovi povzročali težave v oskrbi z elektriko in ovirali telefonske zveze, medmrežje in televizijske signale. Po številnih zloveščih svarilih oblasti in medijev, ki so napovedovali konec sveta, so ljudje nevarnost vzeli resno ter se založili s hrano in pijačo. Cena za vrečo soli je čudežno zrasla, nekateri lastniki lokalov pa so ponujali posebne popuste za pogumne, ki si upajo ven.

Do zdaj je v New Yorku največ snega v enem dnevu zapadlo med snežno nevihto februarja leta 2006, ko so namerili 68 centimetrov debelo snežno odejo.

Snežni vihar prizanesel ZDA