V Tunisu se je zbrala množica v podporo 27-letnemu dekletu. Foto: EPA
V Tunisu se je zbrala množica v podporo 27-letnemu dekletu. Foto: EPA
'Posiljena in nato obtožena ...' - eden izmed transparentov protestnic. Foto: EPA

Žensko so v torek zaslišali na sodišču v Tunisu zaradi nemoralnega vedenja, kar je v državi sprožilo val ogorčenja.
Policista zavračata očitke o posilstvu in trdita, da je ženska privolila v spolni odnos. Po njunih navedbah sta Tunizijko zasačila "pri nemoralnem dejanju" z njenim prijateljem v avtomobilu, zaradi česar je zdaj obtožena nemoralnega obnašanja.
Policista sta nato žensko posilila v avtomobilu, njun kolega pa je zadrževal njenega prijatelja in od njega zahteval denar. Vsi trije policisti so od začetka septembra za zapahi. Sodišče naj bi o primeru odločilo v prihodnjih dneh.

Neodvisne organizacije za človekove pravice so izrazile bojazen, da bi lahko sodni proces 27-letnico prisilil v umik obtožb proti policistoma.

Tudi Femen v podporo
Tunizijski premier Hamadi Jebali tovrstne navedbe zavrača in poudarja, da dejanje policistov ni opravičljivo. "Za to barbarsko dejanje, ki je v nasprotju z našimi moralnimi vrednotami, ni opravičila," je poudaril predsednik tunizijske vlade v pogovoru za belgijski časnik Le Soir.

V Tuniziji zaradi odmevnega primera že teden dni potekajo protesti v podporo posiljeni ženski, ki so se ob zaslišanju še okrepili.

Pred muzejem Louvre v Parizu se je v podporo Tunizijki v sredo zbralo sedem feministk skupine Femen, ki so protestirale zgoraj brez. Na golih prsih so imele napisano "NO=NO" ("NE=NE"), na neki grški kip pa so obesile plakat z napisom "Posili me, sem nemoralna".