Iran je zaradi domnevnega razvijanja jedrskega orožja pod sankcijami Združenih narodov. Foto: EPA
Iran je zaradi domnevnega razvijanja jedrskega orožja pod sankcijami Združenih narodov. Foto: EPA

"Siemens nima nikakršnih povezav z iranskim jedrskim programom in mu niti ne dobavlja nobene tehnične opreme," je dejal predstavnik te multinacionalke s sedežem v Münchnu.

"Želeli so uničiti ves sistem"
A Alaedin Borudžerdi, vodja iranskega parlamentarnega odbora za nacionalno varnost in zunanjo politiko, trdi drugače. Izjavil je, da sta obveščevalna in varnostna služba eksplozivno napravo k sreči še pravočasno opazili.

"Načrtovano je bilo, da bo napravo razneslo, s tem pa bi bil uničen ves naš jedrski program. S pomočjo znanja naših strokovnjakov smo to sovražno zaroto razkrili, a kljub temu mora Siemens odgovarjati za svoje dejanje," je dejal.

Iran je v preteklosti že obtožil Izrael in ZDA, da skušajo z umori iranskih znanstvenikov in podtaknjenimi računalniškimi virusi ohromiti njihovo jedrsko aktivnost.

Vsak na svojem bregu
Kot je znano, Teheran ves čas vztraja, da jedrsko energijo proizvaja zaradi električne energije in da so njegovi nameni torej povsem miroljubni, medtem ko ga Zahod obtožuje, da poskuša izdelati jedrsko orožje.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je tako državo že večkrat ostro kritizirala, ker ne želi ustaviti bogatenja urana, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je pred kratkim opozoril, da bo Iran "čez od šest do sedem mesecev imel 90 odstotkov potrebnega materiala za izdelavo atomske bombe", zato je pozval Washington, naj "potegne rdečo črto", ki bi ji, če bi jo Teheran prestopil, sledilo vojaško posredovanje.