Protestniki so se tudi množično fotografirali znotraj parlamenta. Foto: Reuters
Protestniki so se tudi množično fotografirali znotraj parlamenta. Foto: Reuters
Moktada Al Sadr
Al Sadr je svoje privržence pozval k protestom. Foto: Reuters

Šiitski protestniki so na "zeleno območje" vdrli, potem ko se na zasedanju ni zbralo dovolj poslancev. Al Sadr od iraškega premierja Hajdarja Al Abadija zahteva, da sedanje ministre zamenja z nestrankarskimi strokovnjaki, čemur pa nasprotujejo vplivne stranke v parlamentu. Nekaj poslancem so z vrvjo onemogočili izhod z zelenega območja, razbijali pa so tudi njihove avtomobile.

Al Abadi želi oblikovati novo neodvisno tehnično vlado, kar pa so glavni politični bloki v parlamentu v preteklih tednih onemogočili. Zadnji poskus potrditve novega kabineta je propadel danes, zaradi česar se je na ulice mesta odpravilo več tisoč protestnikov. Nemiri so izbruhnili takoj po koncu novinarske konference, na kateri je Al Sadr v Nadžafu obsodil politični zastoj.

Že na začetku tedna se je zaradi politične krize več sto ljudi odpravilo na protestni pohod do najbolj varovanega dela iraške prestolnice, kjer so parlament, predsedniška palača, urad predsednika vlade, druga vladna poslopja in tuja veleposlaništva.

V poslopju parlamenta so protestniki plesali, vihteli iraške zastave in vzklikali gesla podpore Al Sadru.

Podporniki Al Sadra že več mesecev protestirajo v Bagdadu, s čimer so se odzvali na poziv šiitskega klerika, da okrepijo pritisk na premierja in ga tako prisilijo k izpolnitvi obljub o reformah.

Napad skrajnežev
Pred tem je samomorilski napadalec razstrelil avtomobil bombo med šiitskimi romarji v soseski Nahravan. Umrlo je najmanj 24 ljudi, več deset jih je bilo ranjenih. Odgovornost za napad je prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država, ki nadzoruje znaten del severa Iraka in drugo največje iraško mesto Mosul.

Mimo kraja eksplozije vodi romarska pot, po kateri šiitski verniki romajo h grobnici Imama Al Kadima iz osmega stoletja. Sunitski skrajneži pogosto izvajajo napade na pripadnike šiitske veje islama, ki jih imajo za nevernike.