Turčija ne bo zaprla vrat sirskim beguncem, je zagotovila. Foto: Reuters
Turčija ne bo zaprla vrat sirskim beguncem, je zagotovila. Foto: Reuters
Sirska vlada deležna vse več obtožb

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je zatrdil, da bo Turčija sprejela vse Sirce, ki bežijo pred nasiljem, a hkrati Damask pozval k reformam in končanju nasilja.

Še eno taborišče?
Cilj zadnjega vala kakšnih tisoč beguncev od srede zvečer sta bili turški obmejni vasi Altinozu in Guvecci. Pristojni organi so najprej preverili njihove osebne dokumente, nato pa jih namestili v begunskem taborišču v bližnjem mestu Yayladagi, ki lahko sprejme največ 5.000 ljudi.

Turške oblasti naj bi sicer po navedbah neimenovanih virov že razmišljale o odprtju dodatnega begunskega taborišča v vasi Altinozu. Med begunci je bilo tokrat okoli 30 ranjenih, ki so jih nemudoma oskrbeli v bližnji bolnišnici.

Na poti proti severu Sirije ob meji s Turčijo so tudi veliki konvoji vojaških tankov in elitnih vojakov, kar bi lahko pomenilo, da so se oblasti v Damasku odločile za krvavo zatrtje upora tudi v tem delu države.

Ubitih 120 vladnih vojakov
Napetosti na severu Sirije so se povečale, potem ko naj bi oboroženi skrajneži v kraju Džisr al Šugur v provinci Idlib v začetku tedna ubili 120 pripadnikov varnostnih sil. Sirska vlada je namreč po objavi novice o smrti vojakov sporočila, da bo po potrebi s silo znova prevzela nadzor nad mestom, med prebivalci pa se je razširil strah pred prelivanjem krvi.

Sirska opozicija trdi, da je za smrt vojakov kriv upor znotraj same vojske oziroma da so bili ubiti, ker so se uprli nadrejenim in niso želeli streljati na protestnike.

Kakšna bo usoda predloga resolucije?
Velika Britanija in Francija sta medtem članicam Varnostnega sveta v branje dali predlog resolucije, v kateri obsojata sirske oblasti zaradi zatiranja protivladnih protestnikov. Konkretnih predlogov o ravnanju v tej državi resolucija ne predvideva, a nekatere članice menijo, da je to še en korak k novemu mednarodnemu vojaškemu posredovanju in zato resoluciji nasprotujejo. O resoluciji bo Varnostni svet morda glasoval že ta teden.

Pred predstavitvijo predloga je britanski premier David Cameron dejal, da bo "tisti, ki bo glasoval proti tej resoluciji ali poskušal vložiti veto, moral to nositi na svoji vesti" in da je odziv Varnostnega sveta zaradi slabšanja položaja nujen. "Imamo verodostojne podatke o okoli tisoč mrtvih in več kot 10.000 zaprtih. In o uporabi nasilja proti mirnim protestnikom in demonstrantom, kar je popolnoma nesprejemljivo," je dejal. "Ne moremo biti tiho zaradi teh grozodejstev in ne bomo," je dodal.

Sirska vlada deležna vse več obtožb