Medtem ko v državi divja nasilje, državna občila predvajajo posnetke shodov v podporo predsedniku Asadu. Foto: EPA
Medtem ko v državi divja nasilje, državna občila predvajajo posnetke shodov v podporo predsedniku Asadu. Foto: EPA

Ultimat Arabske lige za podpis dogovora o prihodu tujih opazovalcev se je iztekel v petek opoldne, oblasti v Damasku pa nanj niso odgovorile. Mednarodni opazovalci naj bi v Siriji nadzorovali umik sirske vojske iz mest in ugotavljali morebitne kršitve človekovih pravic.

Zunanji ministri so Siriji zagrozili s hudimi gospodarskimi sankcijami, če ne bo izpolnila ultimata.

Ker odgovora ni bilo, se bo v soboto sestal poseben odbor krovne arabske organizacije, ki bo glasoval o uvedbi gospodarskih sankcij, v nedeljo pa se bodo o sankcijah izrekli tudi zunanji ministri 22-članske organizacije.

Nasilje medtem ne pojenja. Po navedbah sirskih aktivistov je v zadnjih urah pred iztekom ultimata izbruhnil nov val nasilja, ko so varnostne sile in provladne milice v osrednjem in jugovzhodnem delu države ubile 18 ljudi. Večina naj bi umrla v napadih vojske v pokrajini Homs, ostali pa v pokrajinah Hama in Dara.

Sirska vojska pa je sporočila, da je bilo v napadu na letalsko oporišče ubitih deset pripadnikov vojske, med njimi šest pilotov. Po trditvah oblasti je incident dokaz vpletanja tujih sil v protirežimske proteste, ki trajajo že osem mesecev.

Turki bi sodelovali v skupni akciji
Turčija je v petek posvarila, da ne bo več dopuščala prelivanja krvi v sosednji Siriji in da je pripravljena na sodelovanje v akciji skupaj z arabskimi silami, če predsednik Asad ne bo sprejel ukrepov za ustavitev nasilja.

Turčija je največja trgovska partnerica Sirije in nekdanja tesna prijateljica, ki pa se je odločno postavila na stran Arabske lige v njenih stališčih do Sirije.