Sirski zunanji minister Valid Al Mualem. Foto: EPA
Sirski zunanji minister Valid Al Mualem. Foto: EPA
Lakdar Brahimi
Brahimi ima težko nalogo: posredovati med sirsko vlado in opozicijo. Foto: EPA
Število razseljenih Sircev se bliža desetim milijonom. Foto: EPA

Posebni odposlanec ZN-a in Arabske lige za Sirijo Lahdar Brahimi je po ločenih pogovorih sporočil, da se vse vpletene strani zavedajo, da je glavni namen konference "rešiti Sirijo", torej poiskati pot do končanja morije, ki Sirijo pretresa že tri leta in ki je zahtevala že več kot 100.000 žrtev.

Kot poroča BBC, si bodo diplomati na jutrišnjih pogovorih prizadevali za sklenitev premirja na lokalni ravni, torej po posameznih krajih, in ne za sklenitev mirovnega sporazuma na državni ravni.

Predtem Brahimiju vladne delegacije predsednika Bašarja Al Asada in opozicije ni uspelo posesti za isto mizo, strani pa sta krivdo za to prelagali druga na drugo. Sirski zunanji minister Valid Al Mualem je sicer pred današnjimi pogovori z Brahimijem za državno televizijo dejal, da bo vladna delegacija zapustila mirovno konferenco, če z uporniki ne bodo stekli konkretni pogovori do sobote.

Neposredne pogovore naj bi zavračala opozicija, ki vztraja, da mora režimska stran najprej privoliti v oblikovanje prehodne vlade brez Al Asada, šele nato lahko stečejo pogajanja.

Sledijo pogovori z opozicijo
Zato se je Brahimi s sprtima stranema sestajal v ločenih prostorih ob različnih urah. Najprej se je srečal s predstavniki sirske vlade, pogovori so bili končani že v dobri uri, popoldne pa je sledilo še srečanje z opozicijo. Brahimi se je v upanju na čimprejšnji politični dogovor, ki bi ustavil triletno državljansko vojno v Siriji, s predstavniki obeh strani sešel že v četrtek. Tam so besede opozicije izzvale negodovanje predstavnikov iz Damaska. Vodja opozicije Ahmed Džarba je namreč dejal, da je Al Asadov režim "politično truplo", ki ne more biti del sirske prihodnosti.

Mirovna konferenca v Švici je najpomembnejši diplomatski poskus za rešitev državljanske vojne v Siriji, v kateri je umrlo 100.000 ljudi, svoje domove pa je moralo zapustiti okoli 9,5 milijona ljudi, od tega sta jih dva milijona zapustila državo.

Po napovedih diplomatskih virov bi pogovori lahko trajali od sedem do deset dni in bi se po premoru lahko znova nadaljevali.