Kaj se v resnici dogaja v Siriji, je skorajda nemogoče potrditi, saj režim onemogoča poročanje tujih novinarjev, prek drugih virov pa prihajajo kot po pravilu nasprotujoče si zgodbe in informacije. Foto: Reuters
Kaj se v resnici dogaja v Siriji, je skorajda nemogoče potrditi, saj režim onemogoča poročanje tujih novinarjev, prek drugih virov pa prihajajo kot po pravilu nasprotujoče si zgodbe in informacije. Foto: Reuters
Bašar Al Asad
Bašar Al Asad je privolil v prihod opazovalcev Arabske lige, ki bi morali uveljaviti mirovni predlog. Foto: EPA

Dve aktivistični skupini sta sporočili, da je v torek v Siriji umrlo najmanj 84 ljudi, potem ko je bilo v ponedeljek ubitih najmanj 110. Najhuje je v provinci Idlib ob turško-sirski meji, kjer potekajo ostri spopadi med režimom zvestimi vojaki in prebežniki, ki so organizirali odporniško gibanje.

Več sto mrtvih v Idlibu?
Iz Sirije prihajajo različne in tudi nasprotujoče si informacije o obsegu ter vrsti nasilja. BBC navaja trditve znanega sirskega opozicijskega aktivista Visama Tarifa, ki živi v Bejrutu, da je bilo samo v Idlibu v zadnjih dveh dneh ubitih skoraj 300 ljudi. Med žrtvami prevladujejo pobegli vojaki, a tudi vladne sile naj bi imele številne žrtve. Poleg spopadov v Idlibu o večjem številu žrtev nasilja poročajo tudi iz Homsa, osrednjega uporniškega mesta proti vladavini Asada Al Bašarja.

V pričakovanju opazovalcev Arabske lige
Sirski predsednik je v ponedeljek privolil v predlog Arabske lige, s katerim naj bi vzpostavili premirje v državi. Arabska liga bo v Sirijo za en mesec poslala opazovalce, ki naj bi nadzorovali uresničitev načrta, zaradi katerega je bil Damask začasno suspendiran iz organizacije arabskih držav. Sirska opozicija trdi, da Bašar samo zavaja Arabsko ligo, na terenu pa še krepi nasilje za zatrtje protestov, ki se vlečejo že od sredine marca.

Zahteve za sklic Varnostnega sveta
Raznolika sirska opozicija zahteva posredovanje Združenih narodov, pri čemer upa na podporo ZDA in Velike Britanije, ki z veliko naklonjenostjo gledajo na upor proti Al Asadu. Združeni narodi so pred tednom objavili, da je v nasilju umrlo več kot pet tisoč ljudi, zato Sirski nacionalni svet zahteva izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN-ja, pri čemer ga podpirata tudi zahodni sili.

Ponavljanje libijskega vzorca v Siriji?
Glede obsega in stopnje nasilja se je oglasil obveščevalni inštitut Stratfor, ki je s svojimi analizami in ocenami v zadnjem letu pridobil ugled in sloves kot eden najboljših nevladnih virov za obveščevalna in geopolitična vprašanja. Stratfor dvomi o obsegu upora in tudi številu žrtev, kot jih navaja sirska opozicija, pri čemer poudarja, da je vlada ZDA vse bolj vpletena v sirske dogodke, pri čemer nista izključena niti oskrba z orožjem in vojaško urjenje s strani obveščevalnih služb, kot so to zahodne države na čelu s Francijo počele v Libiji.