Človekoljubne organizacije več tednov niso mogle razdeljevati pomoči prebivalcem begunskega taborišča, ki so ostali brez vsega. Foto: EPA
Človekoljubne organizacije več tednov niso mogle razdeljevati pomoči prebivalcem begunskega taborišča, ki so ostali brez vsega. Foto: EPA
Yarmouk
Med najbolj ranljivimi so seveda otroci. Foto: Reuters

Mirovni dogovor za premirje v begunskem taborišču Jarmuk, ki leži nedaleč od Damaska, so podpisali predstavniki sirskega režima, uporniških skupin, ki delujejo v Jarmuku, in številne palestinske frakcije.

Kot poroča BBC, je v mirovnem dogovoru zapisano, da bodo uporniki odprli glavne vhode v taborišče in ponovno vzpostavili osnovne storitve, prenehali pa naj bi se tudi spopadi in obstreljevanja. Kdaj bo sporazum začel veljati, ni jasno, vprašanje pa je tudi, ali bo obveljal, saj so številne tovrstne dogovore vpletene strani kršile kmalu po podpisu.

"Prejeli smo zanesljive informacije, da so sirske oblasti in oborožene skupine v Jarmuku podpisale premirje. Pozdravljamo vsak dogovor, ki bi končal napade, omogočil človekoljubno pomoč in ustavil napade na civiliste tako v Jarmuku ter na vsem območju Sirije," je povedal tiskovni predstavnik agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) Chris Gunness.

Ljudje živijo v pomanjkanju med streli sprtih strani
V begunskem taborišču Jarmuk je od lanskega julija ujetih več kot 18.000 ljudi, primanjkuje tako hrane kot zdravil, velik del taborišča pa je popolnoma porušen. Človekoljubne organizacije opozarjajo, da je zaradi pomanjkanja in lakote umrlo že več kot 100 ljudi, UNRWA pa je sporočil, da že dva tedna ne morejo razdeljevati hrane, ker se nasprotne strani ves čas spopadajo in obstreljujejo taborišče.

Begunsko taborišče Jarmuk so zgradili za palestinske begunce, ki so pobegnili zaradi arabsko-izraelske vojne leta 1948. Leta 2012, ko so ga zavzeli oboroženi uporniki, so se tam začeli hudi spopadi med uporniki in vladnimi silami. Julija lani so vladne sile taborišče odrezale, med nenehnim obstreljevanjem pa je ostalo ujetih na tisoče palestinskih beguncev in Sircev.

"Jarmuk je simbol trpljenja v Siriji"
"Jarmuk je postal simbol trpljenja v Siriji. Ta nekoč živahna palestinska skupnost je postala tarča kaznovalne vladne zasede in spopadov med številnimi sirskimi in palestinskimi oboroženimi skupinami. Več kot 18.000 ljudi se bori za preživetje, nimajo osnovnih pogojev za preživetje ter so ves čas tarča obstreljevanj in spopadov," je zapisala BBC-jeva dopisnica Lyse Doucet.

Sirija je zadnja tri leta ujeta v državljansko vojno, ki jo bijejo vladne sile predsednika Bašarja Al Asada in uporniki.