Medtem se v Siriji nadaljuje ogorčena bitka za Alepo, kjer najhujši boji potekajo v srednjeveškem središču, prepolnem sukov (tržnic). Foto: Reuters
Medtem se v Siriji nadaljuje ogorčena bitka za Alepo, kjer najhujši boji potekajo v srednjeveškem središču, prepolnem sukov (tržnic). Foto: Reuters
Zunanji minister Sirije Valid Mualem v govoru pred Generalno skupščino Združenih narodov
Sirski zunanji minister je Turčijo, Savdsko Arabijo in Katar obtožil financiranja in oboroževanja "teroristov". Foto: Reuters

V govoru pred dobro napolnjeno dvorano v Stekleni palači ZN-a v New Yorku je Mualem ZDA, Francijo, Turčijo, Savdsko Arabijo in Katar obtožil grobega vmešavanja v notranje zadeve Sirije. "Najhuje je, da gledamo, kako stalne članice Varnostnega sveta zdaj podpirajo terorizem v moji državi," je Mualem poudarjal stališče režima Bašarja Al Asada, da so sirski uporniki teroristi.

"Stalne članice Varnostnega sveta so sprožale vojne pod pretvezo boja proti terorizmu, zdaj pa podpirajo terorizem v moji državi ne glede na resolucije Združenih narodov," je sirski minister skušal izpostaviti dvoličnost svetovnih sil.

Sirija žrtev mednarodne zarote
Kljub odločni obrambi dejanj predsednika Al Asada njegovega ministra so v razpravi v Združenih narodih prevladovali odločni pozivi režimu k prenehanju nasilja. Uradni Damask vztraja, da je žrtev mednarodne zarote, katere cilj je menjava za sosednje države neprijetne vlade.

Velika večina obtožuje uradni Damask
Drugi govorniki so sirski vladi naprtili daleč največji delež krivde za krvavo vojno, v katero je v zadnjem letu in pol preraslo protivladno protestno gibanje. Večina držav ZN-a Damask označuje za odgovornega za nadaljevanje in zaostrovanje konflikta, v katerem je umrlo že več kot 20 tisoč ljudi. Razlika med članicami nastajajo predvsem glede stopnje kritike opozicije in Sirske svobodne armade.

Rusi in Kitajci še vedno ščitijo zaveznika
Kljub vroči razpravi, v kateri je generalni sekretar Ban Ki Mun ostro kritiziral predsednika Bašarja Al Asada, ne gre pričakovati, da bo na zasedanju generalne skupščine ZN-a sprejet kakšen konkretnejši sklep proti Siriji, saj sta tu Rusija in Kitajska, ki sta doslej vedno onemogočili odločnejše ukrepe proti zavezniku, ki se bori za obstanek na oblasti.