Nasilje v Siriji se nadaljuje. Foto: EPA
Nasilje v Siriji se nadaljuje. Foto: EPA
Asma Al Asad je bila pred letom dni portretirana v 'modni bibliji' Vogue. Po izbruhu protestov je revija njene fotografije umaknila s svoje spletne strani. Foto: Youtube
Predsedniški par je bil videti kot vsi drugi prostovoljci na stadionu v Damasku. Foto: Youtube

Po besedah Juppeja je načrt posebnega odposlanca ZN-a in Arabske lige Kofija Annana priložnost za mir in priložnost, ki je ne bi smeli zamuditi. Nasprotnike sirskega predsednika Bašarja Al Asada je pohvalil, da sodelujejo v mirovnem načrtu, medtem ko je režim obtožil, da je nepopustljiv.

"Opozicija je izpolnila svoje obveznosti po Annanovem načrtu, ki ga je pozdravil Sirski nacionalni svet," je dejal Juppe in dodal, da skupine na terenu spoštujejo prekinitev ognja kljub temu, da je koordinacija med njimi zelo težka zaradi izzivanj režima.

"Tega ne moremo reči za sirski režim. Brezsramno izvaja represijo, v kateri je umrlo že več deset ljudi, odkar naj bi stopila v veljavo prekinitev ognja," je opozoril Juppe.

Annanov načrt je po njegovih besedah zagotovilo za mir in svobodo - njegov neuspeh pa pot v državljansko, morda celo regionalno vojno. "Soočimo se s svojo odgovornostjo," je dejal in pozval svetovne sile, naj podprejo mirovna prizadevanja ZN-a in Arabske lige.

Juppe je pred tem izrazil obžalovanje, ker je ruski zunanji minister Sergej Lavrov zavrnil vabilo na srečanje v Parizu, ki se ga udeležujejo ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in drugi visoki diplomati.

"Obžalujem, da se Rusija še naprej zapira v vizijo, zaradi katere je vse bolj osamljena, ne samo v arabskem svetu, temveč tudi v mednarodni skupnosti," je dejal.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun pravi, da se Siriji ni uspelo držati svojih obveznosti, začrtanih v načrtu premirja. Tako so na mestnih območjih še vedno navzoče vladne sile in težko orožje.
Sekretar zato poziva, da se opazovalna misija razširi na 300 članov. Sirija je predtem privolila le v 250 opazovalcev. Po sklenitvi premirja iz Sirije redno poročajo o nasilju.

Reševanje podobe predsedniškega para
Predsedniški par, Asad in njegova soproga Asma sta se medtem pojavila na državni televiziji med pakiranjem dobrodelne pomoči in hrane, da bi si tako popravila podobo para, ki je v času, ko njuna država dobesedno gori, prek spleta naročal luksuzne dobrine.

Asadova sta se na stadionu v Damasku tako pridružila na stotinam prostovoljcem, ki so za žrtve spopadov v Homsu polnili škatle z moko, sladkorjem, oljem in testeninami.
Od glamurja do prostovoljstva
Pred letom dni je revija Vogue objavila glamurozen portret 36-letne Asme, ravno v času, ko je njen soprog nasilno udaril po prodemokratičnih protestnikih. Fotografije, posnete za Vogue, so zdaj del kampanje YouTuba, o kateri smo že poročali, vodita pa jo soprogi britanskega in nemškega velepsolanika pri ZN-u. Na zaslonu se menjavajo posnetki elegantne Asme s fotografijami mrtvih in ranjenih sirskih otrok.

Sheila Lyall Grant in Huberta Voss-Whittig pravita, da je cilj njunega videa na YouTubu prepričati Asmo, da ustavi svojega moža. "Nekatere ženske skrbijo za svojo podobo, druge ženske pa skrbi, ali bodo preživele," sporoča video, naslovljen kot "pismo Asmi". "Kaj se je zgodilo s tabo, Asma," se sprašuje in pri tem namiguje na izrazit čut za socialo, po katerem je nekoč slovela prva dama Sirije.

Na sirski televiziji se je Asma v sredo ognila vsakršnemu glamurju. Oblečena v tanek pulover prek preproste obleke, s spetimi lasmi je bila videti kot katera koli druga tamkajšnja prostovoljka. Njen osovraženi soprog pa je nosil polo majico, okoli vratu mu je visela prepustnica z imenom. Par je vestno pakiral škatle, jih lepil z lepilnim trakom in jih odnesel na kupe pošiljk, ki so čakale na razdelitev.

Zahodne in arabske vlade obtožujejo Asadov režim za smrti več kot 9.000 Sircev.
Posnetek sirskega prvega para med zlaganjem humanitarne pomoči in "Pismo Asmi" si lahko ogledate spodaj.