Poveljnik uporniške sirske vojske je dogovor o uničenju vsega sirskega kemičnega orožja zavrnil. Foto: Reuters
Poveljnik uporniške sirske vojske je dogovor o uničenju vsega sirskega kemičnega orožja zavrnil. Foto: Reuters
Sirska opozicija poziva mednarodne podpornike, naj nadaljujejo in okrepijo vojaško pomoč. Foto: EPA

Dodal je še, da bo dogovor prispeval k začetku mirovnih pogovorov med režimom sirskega predsednika Bašarja Al Asada in opozicijskimi uporniki. "Po eni strani bo Sircem omogočil izhod iz krize, po drugi strani pa je preprečil vojaško posredovanje proti Siriji," je dodal Haidar. Dogovor "omogoča mednarodno podporo za vse predstavnike sirskega ljudstva, da sedejo za pogajalsko mizo in na naslednji stopnji rešijo svoje notranje težave", je v pogovoru še dejal Haidar in dodal, da dogovor ni samo priložnost za rešitev vprašanja kemičnega orožja, temveč je tudi priložnost za reševanje vseh sirskih težav v prihodnosti. Haidar se je pri tem zahvalil Rusiji, ki je dala pobudo za dogovor.

Opozicija zahteva še več
Predtem je sirska opozicija zahtevala, da mednarodna skupnost uvede prepoved, ki bi vladi onemogočila uporabo letal in balističnih raket v urbanih območjih. Sirska nacionalna koalicija se še ni uradno izrekla o ameriško-ruskem dogovoru za uničenje sirskega kemičnega orožja. Kot so zapisali, vztrajajo, "da se prepoved kemičnega orožja, katerega raba je zahtevala več kot 1.400 življenj, razširi še na rabo balističnih raket in letal na urbanih območjih". Poleg prepovedi rabe zračnih sil je opozicija pozvala še k prepovedi uporabe težkega orožja proti mestom in vasem v Siriji in ustavitvi napadov režima na stanovanjske predele ter h "končanju nasilja nad sirskim prebivalstvom".

Poveljnik uporniške vojske Salim Idris je sicer omenjeni dogovor, v skladu s katerim mora Sirija v roku enega tedna razkriti svoje zaloge kemičnega orožja in mednarodnim inšpektorjem dovoliti dostop do teh zalog, nato pa jih uničiti, že zavrnil.

"Ne smemo dovoliti, da sirski režim pridružitev konvenciji o prepovedi kemičnega orožja uporabi kot izgovor za nadaljevanje pobijanja sirskih prebivalcev in za izognitev kazni," so zapisali v opozicijski Sirski nacionalni koaliciji. Svoje mednarodne podpornike je tudi pozvala k povečanju vojaške podpore.

Rusko-ameriški dogovor je kot "pomemben korak naprej" pozdravila tudi Kitajska. Odzval se je tudi Iran. Namestnik iranskega zunanjega ministra Hosein Amir Abdolahian je tako dogovor komentiral z besedami, da je s tem "odstranjen izgovor ZDA in določenih držav za vojaško akcijo proti Siriji". "Lahko celo govorimo o uspehu fronte upora (proti Izraelu) - Irana, Sirije, libanonskega Hezbolaha in palestinske skupine Hamas," je dodal.

Združeni narodi so v soboto sporočili, da so uradno sprejeli pristopne dokumente Sirije h konvenciji o prepovedi razvoja, proizvodnje, kopičenja in uporabe kemičnega orožja ter o njegovem uničenju.

Zmerni islamist začasni vodja opozicije
Opozicija je v soboto imenovala začasnega premierja in na to mesto v Carigradu izvolila zmernega islamista Ahmada Tomeha. To naj bi bil ključen korak k oblikovanju vlade, ki bi delovala na ozemlju, ki ga nadzirajo nasprotniki predsednika Bašarja Al Asada.

48-letni Tomeh je zamenjal Gasana Hita, ki je julija odstopil po štirih mesecih, ne da bi mu uspelo oblikovati opozicijsko vlado. Tomeh je obljubil, da bo oblikoval vlado, ki bo delovala v Siriji skupaj z uporniki, ki se borijo proti režimu. To naj bi vključevalo tudi organizacijo distribucije humanitarne pomoči.

Tomeh, ki je prejel 75 glasov, 10 predstavnikov opozicije pa je bilo proti, je še obljubil, da bo v Siriji "vzpostavljena nova republika, ki bo humana, v kateri ne bo prostora za morilce in kriminalce ter za kršenje človekovih pravic". Sirsko nacionalno koalicijo je sicer od julija vodil Ahmad Asi Al Džarba.