Iz vzhodnega Alepa se je na območja pod nadzorom vladnih sil in kurdskih oblasti zateklo več kot 50.000 ljudi. Foto: Reuters
Iz vzhodnega Alepa se je na območja pod nadzorom vladnih sil in kurdskih oblasti zateklo več kot 50.000 ljudi. Foto: Reuters

O uspehu vladnih sil sporočajo iz Sirskega observatorija za človekove pravice, organizacije s sedežem v Veliki Britaniji. Režimske sile so tako spet prevzele tudi nadzor nad cesto, ki povezuje zahodne predele mesta, ki so v rokah Damaska, in letališče v Alepu, ki ga prav tako nadzorujejo Asadove sile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predel Tarik al Bab so vladne sile osvojile po hudih spopadih, ki so iz sosednjega predela Al Šar pregnale številne civiliste. Vzhodni del mesta je v petek zapustilo več deset družin, že pred tem pa se je od tam na območja pod nadzorom vladnih sil in kurdskih oblasti zateklo več kot 50.000 ljudi.

Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) predvideva, da je med njimi tudi skoraj 20.000 otrok. "Nujno je, da zagotovimo takojšnjo in trajno pomoč, ki jo ti otroci in njihove družine nujno potrebujejo," je povedal tiskovni predstavnik Unicefa Christophe Boulierac. "To je bitka s časom, saj je zima tu," je poudaril.

Razmere v vzhodnem Alepu so tako slabe, sporočajo Združeni narodi, da se operacije izvajajo brez anestetikov, poroča BBC.

Ubitih več kot 300 civilistov
Po obnovitvi ofenzive za zavzetje vzhodnega Alepa 15. novembra je bilo v tem delu mesta po podatkih Sirskega observatorija ubitih že več kot 300 civilistov, med njimi tudi 42 otrok in 21 žensk. V zahodnem delu mesta pa so uporniki ubili 64 ljudi. Ofenzivo na vzhodni del Alepa so sicer Asadove sile ob ruski podpori sprožile septembra.