Fronta al Nusra, ena od močnejših oboroženih skupin v Siriji, je povezana z Al Kaido. Foto: Reuters
Fronta al Nusra, ena od močnejših oboroženih skupin v Siriji, je povezana z Al Kaido. Foto: Reuters
Barack Obama
ZDA namenjajo pol milijarde dolarjev za program urjenja in opremljanja t. i. zmernih upornikov, da bi se borili proti t. i. Islamski državi, a program ne kaže željenih rezultatov. Foto: Reuters

Ameriško obrambno ministrstvo je predajo orožja priznalo. "Žal smo izvedeli, da je enota Novih sirskih sil potrdila, da je šest poltovornjakov in del svojega streliva predala domnevni skupini Fronte al Nusra," je v petek povedal tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis. Pred priznanjem je Pentagon sicer zanikal poročila, da so nekateri uporniki predali orožje ali dezertirali.

Tiskovni predstavnik osrednjega poveljstva ZDA, ki nadzira napore pri boju proti t. i. Islamski državi v Siriji in Iraku, polkovnik Patrick Ryder, je medtem dejal, da so borci t. i. Novih sirskih sil Fronti al Nusra opremo predali v zameno za varen prehod na območju pod njenim nadzorom.

Predali četrtino ameriške opreme
Po Ryderjevih besedah je predaja opreme, če je do nje res prišlo, zelo skrb vzbujajoča in krši smernice ameriškega programa za urjenje in oboroževanje zmernih sirskih upornikov. Dodal je, da so vozila in strelivo predstavljali približno četrtino opreme, ki jo je uporniški skupini ponudila koalicija pod vodstvom ZDA. Do omenjenega dogodka je prišlo 21. ali 22. septembra, je še dejal Ryder.

Francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na neimenovane ameriške obrambne vire, poroča, da so uporniki zatrdili, da ni nihče dezertiral, a gre le za njihove navedbe, ki jih za zdaj ni mogoče potrditi.

Porazen pol milijarde dolarjev vreden program
Gre za najnovejši poraz ZDA pri njenih domnevnih naporih, da izuri in opremi t. i. zmerne upornike, da bi se v Siriji borili proti Islamski državi.

Program urjenja in opremljanja okoli 5.400 skrbno izbranih in preverjenih borcev na leto stane pol milijarde dolarjev. A ker so izredno težko našli ustrezne zmerne kandidate, so jih doslej izurili le peščico.

Prvo skupino 54 borcev je Fronta al Nusra julija napadla, Pentagon pa ne ve zagotovo, kaj se je z njimi zgodilo. Vsaj enega pripadnika te enote naj bi ubili. Drugo skupino okoli 70 upornikov so prejšnji teden poslali nazaj v Sirijo in na spletu so se pojavila poročila, da so ali dezertirali ali predali opremo.

Prejšnji teden je ameriški general Lloyd Austin dejal, da se v Siriji bori le še štiri ali pet borcev, ki so jih izurile ZDA, poroča BBC.