Protestniki v Homsu. Foto: Reuters
Protestniki v Homsu. Foto: Reuters
Protestniki zahtevajo odstop predsednika Al Asada. Foto: Reuters

"Po vseh tistih, ki spodkopavajo varnost države, bomo udarili z železno pestjo," je v izjavi za javnost zapisalo sirsko notranje ministrstvo.

Veliko zaskrbljenost ob dogajanju v Siriji je medtem izrazil generalni sekretar ZN Ban Ki Mun in poudaril, da "je vsako nasilje nesprejemljivo in se mora končati".

Varnostni svet ZN je objavil sporočilo za javnost, v katerem je napad označil kot "gnusno dejanje" in izrazil obžalovanje zaradi izgubljenih življenj. VS ZN naj bi o Siriji sicer znova razpravljal v torek, a kakšne odločnejše obsodbe nasilja nad protirežimskimi protestniki tudi tokrat ne gre pričakovati.

"Odtisi režima"
Samomorilski napadalec se je v petek razstrelil v središču Damaska v bližini osnovne šole v soseski Al Midan, ki velja za trdnjavo protirežimskega protestnega gibanja. Pri tem je bilo ubitih 26 ljudi, 63 pa ranjenih. Sirska opozicija je napad ocenila kot maščevanje režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada in ga pripisala državnemu varnostnemu aparatu.
"Vso odgovornost za ta zločin pripisujemo režimu, njegovim agentom in njegovim tolpam," je sporočila Muslimanska bratovščina. Sirski narodni svet, ki združuje več opozicijskih skupin, je dejal, da "nosi napad prstne odtise režima".

Petkova eksplozija je bila že druga v dveh tednih, potem ko je bilo v Damasku v dveh samomorilskih napadih konec decembra ubitih več kot 40 ljudi. To je bil prvi tovrstni napad v Damasku od začetka vstaje proti režimu predsednika Al Asada, za katero oblasti že ves čas trdijo, da je v resnici delo teroristov in oboroženih tolp.

V drugem nasilnem izgredu v Siriji je bilo v petek ubitih 17 civilistov. Osem jih je bilo po navedbah aktivistov ustreljenih v Damasku, šest pa v Hami. V nedeljo bo Arabska liga v Kairu razpravljala o svoji opazovalni misiji v Siriji, ki ji vse bolj pada verodostojnost, saj ji očitno ni uspelo zajeziti nasilja v državi.