Premirje v Siriji se krši vsak dan. Foto: Reuters
Premirje v Siriji se krši vsak dan. Foto: Reuters
Homs
Prisotnost mirovnih opazovalcev naj bi nekoliko izboljšala razmere. Foto: Reuters

Med akcijo, ko naj bi varnostne sile uporabile solzivec, strelivo in prave naboje, je v sredo pozno zvečer na univerzi Alep na severozahodu države nastal vsesplošen kaos, ko so skušali študenti v paniki zbežati. Ubiti so bili najmanj štirje študenti, številni so ranjeni, okoli 200 so jih aretirali.

Varnostne sile in člani milice Šabiha so vdrli v prostore študentov, ki so protestirali proti režimu predsednika Bašarja Al Asada potem, ko so okoli 1.500 protestnikov že napadli prorežimski študenti, oboroženi z noži. Med akcijo, ki se je nadaljevala do zgodaj zjutraj, je med študenti zavladala panika. Kot je povedal eden izmed njih, so se želeli nekateri zateči na varno v študentske sobe, vendar so jim tja sledili pripadniki varnostnih sil, ki so jih pretepli in aretirali. Drugim so polomili kosti, ko so skušali zbežati.

Alep do zdaj precej miren
Po koncu akcije so vsem, ki so ostali na univerzi, ukazali, naj jo zapustijo in zaprli vhode v univerzitetno poslopje. Univerza je sporočila, da do konca šolskega leta ne bo več nobenih predavanj. V bližini univerze se je nato začel protest zaradi nasilja.

Prebivalci Alepa, največjega sirskega mesta in gospodarskega središča države, so do zdaj ves čas protirežimskega upora ostali večinoma zvesti režimu Al Asada, mesta pa tudi večinoma ni zajelo tolikšno nasilje kot v drugih sirskih mestih. Kljub temu so študenti skorajda dnevno pripravljali proteste, na katerih so zahtevali padec vladajočega režima. Varnostne sile so sprva nameravale uporabiti le solzivec in palice, a so nato poostrile svojo taktiko.

Akcija v Alepu je potekala kljub zagotovilom sirske vlade, da spoštuje pogoje mirovnega načrta, ki ga je pripravil posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige Kofi Annan ter vključuje prekinitev ognja in dopušča nadaljevanje miroljubnih protestov.

Pomirjeval učinek mirovnikov
Generalni podsekretar ZN-a za mirovne operacije Herve Ladsous je v torek sporočil, da dogovor o premirju kršita tako vlada kot opozicija. Dodal je, da se težko oborožena sirska vojska ni umaknila iz naseljenih območij, kot je tudi zahteval mirovni načrt. K izboljšanju razmer v Siriji po mnenju Ladsousa prispeva prisotnost mednarodnih opazovalcev.

Da imajo mednarodni opazovalci "pomirjevalni učinek" na sicer zelo negotovo ozračje v Siriji, je zatrdil tudi vodja opazovalne misije ZN-a v Siriji (Unsmis), generalmajor Robert Mood, in skušal utišati kritike, ki Unsmisu očitajo počasno napredovanje. "Ni lahko in vidimo - po dogajanju, po eksplozijah, po strelih - da je premirje resnično krhko. Ne zdrži," je povedal Mood in napovedal, da se bo število mednarodnih opazovalcev v Siriji v prihodnjih dneh podvojilo.