V svet so ves dan prihajale pretresljive fotografije. Foto: EPA
V svet so ves dan prihajale pretresljive fotografije. Foto: EPA
Damask
V sirskem konfliktu uporniki in vladne sile drug drugega obtožujejo uporabe kemičnega orožja. Foto: Reuters
Sirija
Sirija - država v razsulu. Foto: Reuters

Ob intenzivnem bombardiranju v predmestju Guta na vzhodu sirske prestolnice naj bi sirska vojska uporabila strupen živčni plin. Opozicijska Sirska nacionalna koalicija je sporočila, da je bilo pri tem ubitih najmanj 1.300 ljudi.

"Molčanje mednarodne skupnosti in nenaklonjenost ZDA ubijata sirsko ljudstvo," je na novinarski konferenci v Carigradu opozoril predstavnik koalicije George Sabra in dodal, da napad s kemičnim orožjem ubija politična prizadevanja za rešitev konflikta. Skupino strokovnjakov Združenih narodov, ki v Siriji preiskuje navedbe o uporabi kemičnega orožja, so zato pozvali, naj obišče območje in ljudem zagotovi pomoč.

Če so navedbe resnične, je to daleč najhujši napad s kemičnim orožjem v krvavi dveletni državljanski vojni v tej državi. Tuje agencije so v svet poslale fotografije številnih trupel, med katerimi je tudi veliko otrok, na katerih ni nikakršnih znakov poškodb ali nasilja. Medicinska sestra v bližnji bolnišnici je dejala: "Med žrtvami je mnogo žensk in otrok. Otroci so se slinili, imeli so hladne ude, kar so tipični znaki uporabe živčnega plina."

Predstavnik uporniške Svobodne sirske vojske Luaj Mokdad je ob tem sporočil, da uporniki poskušajo zbrati podatke o številu žrtev na vsaj desetih različnih lokacijah. Tudi on je mednarodne inšpektorje pozval, naj preiščejo navedbe opozicije. "Če je skupina ZN-a prišla v Sirijo, da bi sedela v hotelu v Damasku, naj gredo raje domov. Ti pokoli so bili storjeni le nekaj kilometrov stran od hotela, v katerem bivajo," je poudaril.

"Nične obtožbe"
Sirski režim je obtožbe zanikal. "Poročila, da je bilo uporabljeno kemično orožje, so neresnična," je sporočila uradna sirska tiskovna agencija Sana. Obtožbe naj bi bile namenjene podpori terorizmu in oviranju dela misije strokovnjakov ZN-a. Tudi poveljstvo sirske vojske je zanikalo uporabo kemičnega orožja in obtožbe označilo kot "nične, prazne in povsem neosnovane".

Inšpektorji ZN-a, ki so v državo pripotovali v nedeljo, so zadolženi, da ugotovijo, ali je bilo v krvavi sirski državljanski vojni uporabljeno kemično orožje. Njihova misija naj bi trajala dva tedna, predvidoma pa naj bi preučili tri lokacije, tudi kraj Han Al Asal blizu Alepa, kjer naj bi po trditvah sirske vlade uporniki 19. marca uporabili kemično orožje in ubili najmanj 26 ljudi.

Vodja inšpektorjev Ake Sellstrom je izrazil prepričanje, da bi morali inšpektorji preiskati najnovejše trditve upornikov. Sam je sicer dejal, da je za zdaj videl le televizijske posnetke napada. "Visoko število ranjenih in ubitih, ki se omenja, zveni sumljivo. Zveni kot nekaj, kar bi bilo treba preiskati," je dejal. A preiskava bi bila mogoča le, če bi se ena izmed članic ZN-a obrnila na generalnega sekretarja te organizacije, je opozoril.

Sirski minister za informiranje Omran Al Soabi je za rusko televizijo Russia Today dejal, da oblasti ne morejo kar dovoliti obiska inšpektorjev ZN-a na bojišču na vzhodnem delu Damaska. Za nadzor na območju Gute potrebujejo "dogovor z vlado", je dejal. Dodal je še, da ni mogoče izključiti, da so kemično orožje uporabile "brigade islamskih skrajnežev, kot so to že storile v Alepu".

Pozivi k preiskavi
Medtem se vrstijo pozivi mednarodne skupnosti, naj ZN preveri navedbe opozicije. K temu so med drugim že pozvali generalni sekretar Arabske lige Nabil Al Arabi, francoski predsednik Francois Hollande ter švedski in nemški zunanji minister, Carl Bildt in Guido Westerwelle. Zadnja dva sta Sirijo pozvala še, naj inšpektorjem omogoči dostop do mesta napada.

Britanski zunanji minister William Hague je obenem zagotovil, da bo Velika Britanija obtožbe o uporabi kemičnega orožja predložila Varnostnemu svetu ZN-a, ki se bo še nocoj sešel na nujni seji. Tudi Turčija je ZN pozvala, naj strokovnjakom v Siriji dovolijo preiskavo novih obtožb o uporabi kemičnega orožja.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja je po zasedanju zunanjih ministrov v imenu EU-ja pozvala k "takojšnji in temeljiti preiskavi" navedb, da je sirska vojska uporabila kemično orožje. Pozvala je, da se inšpektorjem ZN-a "omogoči poln in neoviran dostop do vseh krajev". Hkrati je opozorila, da je "kakršna koli uporaba kemičnega orožja s katere koli strani popolnoma nedopustna".

V bran Damasku je stopila Rusija, ki je sicer pozvala k pošteni in profesionalni preiskavi obtožb, vendar je tiskovni predstavnik zunanjega ministra Aleksander Lukaševič dejal, da okoliščine navedb, vključno s prisotnostjo inšpektorjev ZN-a, namigujejo, da bi šlo lahko za prej načrtovano provokacijo opozicije.

Sirija je sicer izmed redkih držav, ki niso podpisale mednarodne pogodbe o prepovedi uporabe kemičnega orožja, zato zahodne države sumijo, da režim predsednika Bašarja Al Asada uporablja kot živčni plin sarin in iperit.

V Siriji domnevni napad s kemičnim orožjem
V Siriji napad z živčnim strupom?
V Siriji domnevni napad s kemičnim orožjem
V Siriji napad z živčnim strupom?