Aktivist kaže pločevinasto posodo, kar naj bi dokazovalo, da je šlo res za napad s klorom. Foto: Reuters
Aktivist kaže pločevinasto posodo, kar naj bi dokazovalo, da je šlo res za napad s klorom. Foto: Reuters

Helikopterji vladne vojske naj bi v petek na Sarakeb, ki je pod nadzorom koalicije opozicijskih sil, odvrgli bombe, napolnjene s kemičnim orožjem, trdijo aktivisti, ki so dejali, da se je podoben napad zgodil tudi v sredo. Na spletu je aktivistična skupina Sirska civilna obramba objavila tudi posnetke, na katerih več ljudi, tako otroci in reševalci, hiti v bolnišnico, vsi so kihali ali imeli težave z dihanjem, poroča spletna stran Al Džazira.

Sirski mediji o domnevnem napadu niso poročali, borci, zvesti predsedniku Bašarju Al Asadu, pa so za tovrstne napade že večkrat okrivili opozicijske sile.

Pred kratkim je sicer Organizacija za prepoved kemičnega orožja, ki je povezana z Združenimi narodi in ima podporo 190 držav, sporočila, da so njeni strokovnjaki pripravljeni, da preverijo številne obtožbe o napadih s klorom v zadnjih mesecih. A prihod posebne skupine poznavalcev na sirsko ozemlje mora najprej odobriti oblast.

Nekateri sirski zdravniki so marca poročali tudi o napadu s kemičnim orožjem v vasi Sarmin, ki prav tako leži v provinci Idlib. Zahodne države so sicer Asada že večkrat obtožile uporabe tega plina proti civilistom, medtem ko Rusija podpira Damask v trditvah, da ne obstajajo nikakršni dokazi za to.

Plin klor so kot kemično orožje prvič uporabili v prvi svetovni vojni, velika večina držav pa je njegovo uporabo v vojne namene prepovedala s prvim ženevskim protokolom leta 1925.