Sirija je že uničila vse zmogljivosti za proizvodnjo kemičnega orožja. Foto: Reuters
Sirija je že uničila vse zmogljivosti za proizvodnjo kemičnega orožja. Foto: Reuters

"Operacije nevtralizacije bodo izvedene na ameriški ladji na morju z uporabo hidrolize," je sporočila Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW).

Po zavrnitvi Albanije, da na svojem ozemlju uniči sirsko kemično orožje, je OPCW iskal alternativno rešitev za uničenje bojnih strupov, ki se jih mora Sirija v skladu z ameriško-ruskim dogovorom in resolucijo Varnostnega sveta ZN-a znebiti do sredine prihodnjega leta.

OPCW zdaj še preverja ameriško ladjo, na kateri bodo uničili tako imenovano "prioritetno kemično orožje" - najnevarnejši del sirskega arzenala in tisto orožje, ki mora v skladu z mednarodnim dogovorom državo zapustiti do 31. decembra. Organizacija ni sporočila, katero ameriško ladjo bodo uporabili.

"ZDA so ponudile tehnologijo, polno operativno podporo in financiranje nevtralizacije sirskega prioritetnega orožja," so povedali v organizaciji.

Nevarno delo v Siriji
Iz OPCW-ja so še sporočili, da je zanimanje za uničenje okoli 800 ton sirskega kemičnega orožja izrazilo 35 mednarodnih družb. Gre za kemično orožje, ki se ga lahko uniči v industrijskih sežigalnih pečeh.

Sirija naj bi sicer posedovala 1.300 ton kemičnih bojnih strupov.

Največji izziv je zdaj, kako smrtonosne kemijske snovi spraviti iz države, kjer divja državljanska vojna, ki je od marca 2011 zahtevala več kot 100.000 smrtnih žrtev.

OPCW je pojasnil, da bodo kemično orožje zapakirali, zapečatili in nato prepeljali do sirskega pristaniškega mesta Latakia ob Sredozemskem morju, od koder ga bodo nato prepeljali do ameriške ladje. Orožje ne bo uničeno v sirskih ozemeljskih vodah.