"Arabsko ligo pozivamo, naj ne skuša rešiti mrtvega režima," piše na napisu protestnikov v prestolnici Damask. Foto: Reuters

Protestniki so zahtevali vzpostavitev območja prepovedi poletov v Siriji, da bi zaščitili civiliste. Pozivali so k mednarodni zaščiti zveze Nato, katere letala so igrala pomembno vlogo pri padcu nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

"Bog, Sirija, nad njo želimo prepoved poletov," so po poročanju Reutersa vzklikali protestniki v soseski Bab Tadmur v Homsu. V soseski Balaa se je zbralo okoli 20.000 ljudi, ki so zahtevali padec režima predsednika Bašarja Al Asada.

S pomočjo letal locirajo protestnike
Po navedbah aktivistov s sedežem v Libanonu je vojska s pomočjo letal ugotavljala, kje se zbirajo protestniki, nato pa je varnostnim silam ukazala, naj jih razženejo. Varnostne sile so za razganjanje protestnikov uporabile prave naboje.

K demonstracijam za vzpostavitev območja prepovedi poletov so aktivisti pozvali prek spletnih socialnih omrežij. "Mednarodno skupnost pozivamo, naj vzpostavi območje prepovedi poletov, da bo uporniška Sirska svobodna vojska lahko lažje delovala," je na Facebooku zapisala mreža aktivistov Sirska revolucija 2011.

Več kot 170 protestov
Kljub grožnji z nasiljem je po molitvah potekalo najmanj 170 ločenih protestov, poroča BBC. Večina žrtev je padla v Homsu in Hami.

V provinci Idlib blizu meje med Sirijo in Turčijo pa so sirske sile izvedle množične aretacije, je sporočila organizacija Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu.

Sirska svobodna vojska je prevzela odgovornost za napad v Homsu, v katerem je bilo ubitih devet pripadnikov sil, zvestih režimu predsednika Al Asada. Od začetka protestov marca letos je umrlo že več kot 3.000 ljudi.