Homs, tretje največje mesto v Siriji, je triletna vojna popolnoma uničila. Foto: EPA
Homs, tretje največje mesto v Siriji, je triletna vojna popolnoma uničila. Foto: EPA
Homs že leto in pol obkoljujejo vladne sile. Foto: EPA

Sirski namestnik zunanjega ministra Fajsal Al Mekdad je dejal, da je vlada "zelo vesela", da so evakuacije zdaj mogoče. "To bo omogočilo nedolžnim civilistom, otrokom in ljudem s posebnimi potrebami, da zapustijo državo," je dejal. Na pogovorih v Ženevi je vlada opozicijo pozvala, naj ji posreduje imena moških civilistov, ki želijo zapustiti Homs skupaj z ženskami in otroki.

Predeli Homsa v starem delu v središču mesta, ki so pod nadzorom upornikov, so z vladnimi silami obkoljeni že od junija 2012. Na tisoče ljudi živi v obupnih razmerah, v hudem pomanjkanju hrane in zdravil. V mesto so že prišli avtobusi, ki bodo odpeljali civiliste, državna televizija pa poroča, da se je evakuacija že začela.

Danes naj bi mesto zapustilo 200 ljudi, v njem pa jih bo ostalo na tisoče. Medtem ko bodo ženske in otroci mesto lahko zapustili, pa so nekateri zaskrbljeni, da se bodo morali moški, stari med 15 in 55 let, najprej registrirati in "urediti svoj status", kar naj bi pomenilo vdajo.

Premirje pozdravljajo tudi Združeni narodi. Kot so dejali v Svetovni organizaciji, imajo hrano, zdravila in druge potrebščine že pripravljene na obrobju mesta in čakajo na zeleno luč vpletenih strani.

Vlada: Ni res, da zavlačujemo z uničenjem kemičnega orožja

Na sirsko vlado medtem letijo očitki, da zavlačuje z uničenjem svojih zalog kemičnega orožja. Vlada je očitke zavrnila kot "popolnoma neupravičene".

Al Mekdad je za BBC dejal, da se "Sirija trudi po najboljših močeh," da bi uničila orožje v predvidenem roku. Do srede bi sicer morali že predati vse zaloge, a so rok zamudili. A kot je pojasnjeval Al Mekdad, so pošiljko orožja na poti iz Damaska v pristanišče Latakija dvakrat napadle "teroristične skupine". Dodal je: "To je resna stvar. Sirija je v vojni in Američani in drugi morajo to upoštevati."

Sirija ima približno 1.300 ton prijavljenega kemičnega orožja. ZDA pa so prejšnji teden sporočile, da je državo do zdaj zapustilo le 30 ton oziroma 4 odstotki orožja.