Sirija nima več zmogljivosti za proizvodnjo kemičnega orožja, je potrdil OPWC. Foto: EPA
Sirija nima več zmogljivosti za proizvodnjo kemičnega orožja, je potrdil OPWC. Foto: EPA
Inšpektorji ZN-ja in OPCW-ja v Siriji
Inšpektorji ZN-ja in OPCW-ja so v Siriji pregledali 39 od 41 lokacij povezanih s kemičnim orožjem, do dveh niso mogli zaradi spopadov. Foto: Reuters

Sirija je tako spoštovala rok, po katerem so morali do 1. novembra uničiti vso opremo, primerno za izdelavo kemičnega orožja. To je eden ključnih korakov k popolni kemični razorožitvi Sirije, ki se je s pripravljenostjo na uničenje nekonvencionalnega orožja izognila vojaškemu posredovanju ZDA in zaveznic.

Dva objekta nedosegljiva zaradi spopadov
Kot so sporočili iz OPCW-ja, je njihova misija skupaj z misijo inšpektorjev Združenih narodov "preverila in bila navzoča pri uničenju vse kritične opreme za proizvodnjo in mešanje oz. polnjenje" kemičnega orožja, ki jo je pred tem prijavila Sirija.

Dveh krajev, kjer je ta oprema, zaradi neprestanih spopadov inšpektorji niso mogli obiskati. A kot so danes zatrdili pri OPCW-ju, so opremo iz teh dveh krajev prepeljali na druge lokacije, ki pa so bile pregledane. "Sirija je zatrdila, da sta ti dve lokaciji zapuščeni in da je bila vsa oprema preseljena," so povedali pri OPCW-ju. Skupna ekipa inšpektorjev OPCW-ja in Združenih narodov je v Siriji pregledala 39 od 41 objektov, povezanih s proizvodnjo in hrambo kemičnega orožja.

Avgustovski napad sprožil močan pritisk
21. avgusta
letos naj bi v kemičnem napadu v predmestjih Damaska umrlo več kot 1.400 ljudi, trdijo ZDA, za napad na uporniške predele sirske prestolnice pa so obdolžili režim Bašarja Al Asada, ki že dve leti in pol bojuje državljansko vojno za obstanek na oblasti. V državo so prišli nadzorniki Združenih narodov, ki so potrdili kemični napad, za katerega pa niso pa obtožili ne vladnih ne uporniških sil.

Sirski vladajoči režim je zanikal odgovornost za smrtonosni napad s sarinom, pri čemer je Damask odločna podprla Rusija, ki je z močjo veta v Varnostnem svetu Združenih narodov ob pomoči Kitajske tudi preprečila sprejetje kakršne koli preostre resolucije zahodnih držav.

Dobrega pol leta za uničenje zalog
Zaradi večinskega javnega in političnega nasprotovanja novemu vojaškemu posredovanju v ZDA in Veliki Britaniji so bili Američani na koncu prisiljeni sprejeti kompromisni predlog Rusije. Sirija je uresničila prvi pomembni korak k popolni kemični razorožitvi. Zdaj morajo Sirci uničiti vse zaloge do 1. julija 2014. Po neuradnih podatkih ima Sirija več kot tisoč ton živčnega in gorčičnega plina. Sirija je sicer razkrila, da ima približno 1.290 ton kemičnega orožja in 1.230 kosov prazne municije, se pravi raket, granat in podobnega orožja.

Sirija je priznala, da ima kemično orožje, ga prijavila OPCW-ju in se zavezala, da bo uničila vso proizvodno opremo in zaloge kemičnega orožja, s katerim so v preteklih desetletjih Sirci vzdrževali stateško ravnovesje moči na območju, kjer ima Izrael velikansko vojaško premoč tako zaradi konvencionalnega orožja kot zaradi sicer nepriznanega jedrskega orožja, ki pa (ne)presenetljivo nikoli ni postal trn v peti mednarodnih sil.

Sirija naredila korak naprej
Sirija naredila korak naprej