V Al Sisiju njegovi podporniki vidijo človeka, ki je edini sposoben stabilizirati najbolj poseljeno arabsko državo. Foto: Reuters
V Al Sisiju njegovi podporniki vidijo človeka, ki je edini sposoben stabilizirati najbolj poseljeno arabsko državo. Foto: Reuters
Hamden Sabahi
Sabahi se je predstavil kot civilni kandidat proti nekdanjemu prvemu obrazu vojske. Foto: Reuters
Predsedniške volitve v Egiptu

Na volitvah bodo izbirali naslednika prvega demokratično izvoljenega voditelja Mohameda Mursija, ki ga je julija lani s položaja odstavil prav Al Sisi, kar je vodilo do množičnih protestov privržencev islamističnega predsednika in njihove nasilne zadušitve.

59-letni Al Sisi je, sodeč po napovedih, lahko povsem prepričan o svoji zmagi, ki je kljub dejavni kampanji na terenu ne more ogroziti edini preostali kandidat na glasovnici, starosta laične levice Hamden Sabahi.

Po obdobju nemirnih razmer, ki je sledilo strmoglavljenju nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka med ljudsko vstajo leta 2011, si Egipčani trenutno najbolj želijo politične stabilnosti, ki jo pooseblja prav Al Sisi, čeprav gre za nekdanjega prvega moža vojske, od katere so po revoluciji številni pričakovali, da ne bo več glavna igralka na političnem prizorišču.

Leta 2012 izvoljeni Mursi se je prebivalcem kmalu zameril zaradi avtokratskega načina vodenja države, nasilne islamizacije in nadaljnjega pešanja gospodarstva, zato je večina od 86 milijonov prebivalcev z zadovoljstvom sprejela njegovo odstavitev, ki jo je izvedla vojska.

Odstavljenemu predsedniku trenutno sodijo za več obtožb, med drugim zaradi kovanja zarote, hujskanja k nasilju in poboja protestnikov.

Posredna žrtev Al Sisijevega obračuna z Mursijevo Muslimansko bratovščino, ki so jo od vojske nastavljene oblasti prepovedale in jo uvrstile na seznam terorističnih organizacij, so bili tudi mladi sekularni aktivisti, ki so bili med vodilnimi v uporu proti Mubaraku. Prav oni poudarjajo, da bo Al Sisijeva zmaga na volitvah Egipt znova pripeljala v diktaturo, ki bi lahko bila še hujša od Mubarakove.

Dve leti za izpolnitev obljub
Al Sisi je sicer med predvolilno kampanjo obljubil napredek v kmetijstvu, rešitev stanovanjske problematike, možnost izobraževanja, razvoj revnih območij in več delovnih mest.

"Pred Egiptom so številni izzivi. Prepričan sem, da lahko v dveh letih resnega in nepretrganega dela dosežemo napredek, ki si ga želijo Egipčani," je na začetku meseca dejal upokojeni feldmaršal, ki je pred napovedjo kandidature za predsednika marca slekel vojaško uniformo.

Tako Al Sisi kot Sabahi nimata namena ponovno zakonsko dovoliti Muslimanske bratovščine, katere voditelji so skupaj z Mursijem na zatožni klopi.

Predsedniške volitve v Egiptu