Najhitreje se je državama uspelo dogovoriti o telekomunikacijah. Foto: Reuters
Najhitreje se je državama uspelo dogovoriti o telekomunikacijah. Foto: Reuters
S podpisanimi dogovori sta Kosovo in Srbija dosegla velik napredek. Foto: Reuters

Srbski premier Aleksandar Vučić je ob tem ocenil, da gre za dobre sporazume, ki zagotavljajo varnost in obstanek Srbov na Kosovu.

"Nocoj se vzpostavlja skupnost srbskih občin. Skupnost bo imela široka pooblastila, predsednika, podpredsednika, skupščino, svet, grb, zastavo. Lahko se bo financirala iz Srbije, to je bilo nedvoumno rečeno, da ima Srbija to pravico," je izjavil Vučić. Dodal je, da je srbska delegacija v Bruslju opravila odlično delo in da bodo vsi sporazumi objavljeni.

Srbski premier je prepričan, da je s podpisom sporazumom odprta evropska pot Srbije. "Doseženo je bilo več, kot se je pričakovalo. (...) V vsakem primeru nisem nezadovoljen s tem, kar smo dosegli, z veseljem bom šel septembra k našemu narodu na Kosovo," je dodal.

"Prelomen dosežek"
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini je ocenila, da so podpisani sporazumi velik dosežek v procesu normalizacije odnosov med Srbijo in Kosovom. "Štirje sporazumi so podpisani po dolgem dnevu dialoga med Srbijo in Kosovom. Prelomen dosežek v procesu normalizacije," je zapisala na svojem računu na Twitterju.

Srbski mediji so predtem poročali, da sta delegaciji pod vodstvom premierjev Vučića in Ise Mustafe dosegli zgolj dogovor o telekomunikacijah, v skladu s katerim naj bi kosovski Srbi uporabljali telefonske storitve tako kot v Srbiji. Sporazum naj bi podpisali šele, ko bi dosegli dogovor še o preostalih odprtih vprašanjih, in to jim je tudi uspelo.

Srbija in Kosovo sta predtem v okviru dialoga, ki poteka pod okriljem EU-ja, dosegla dogovor glede prometa ob meji in priznavanja diplom. Tudi policijske enote na večinsko srbskem severu Kosova so že vključili v kosovske policijske sile. Napredek v normalizaciji odnosov je pomemben pri nadaljnjem približevanju obeh držav EU-ju.