Skopju se obeta prvo preimenovanje ulic po skoraj dvajsetih letih. Foto: EPA
Skopju se obeta prvo preimenovanje ulic po skoraj dvajsetih letih. Foto: EPA
Skopje
Skopje doživlja temeljito prenovo - po veličastenem kipu Aleksandra Velikega je januarja dobil še slavolok. Foto: EPA

Mestne oblasti v Skopju so začele preučevati predlog dveh največjih albanskih strank, po katerem bi preimenovali 50 ulic v makedonski prestolnici po albanskih herojih, poroča Balkan Insight. Predloge sta pripravili koalicijska Demokratična unija za integracijo (DUI), ki je del vladajoče desnosredinske vlade, in opozicijska Demokratična stranka Albancev (DPA).

Viri blizu DUI-ja poročajo, da naj bi mestni svet verjetno potrdil imena ulic po albanskem vojskovodji iz 15. stoletja Gjergju Kastriotiju Skenderbegu, pisatelju Ismailu Kadareju, nekdanjem albanskem premierju Hasanu Prištini in albanskem revolucionarju iz 19. stoletja Dervišu Cari. Med predlogi so bili tudi poimenovanje ulic po albanski prestolnici Tirana in kosovskem glavnem mestu Priština.

"Čas je, da imena ulic odražajo realnost v prestolnici," je dejal predstavnik DUI-ja v mestnem svetu. Bolj previdni so pri vladajoči stranki VMRO DPMNE, ki ima v mestnem svetu večino in se še ni odločila o podpori preimenovanju ulic. "Prvič slišim, da smo se dogovorili o preimenovanju ulic," je dejala predstavnica VMRO DPMNE Dafinka Sadzova.

Nova imena ulic naj bi bila del širšega načrta za preimenovanje ulic, ki imajo imena še iz obdobja socialistične Jugoslavije.

Pozitivna vloga v zgodovini
Po besedah zgodovinarke na skopski univerzi Violete Ackovske je spreminjanje imen ulic naravni proces. "Zgodovina na Balkanu je burna in vsaka sprememba sistema prinese svoje heroje," je dejala za Balkan Insight in ob tem pozvala k previdnosti, saj je treba doseči konsenz glede posameznika, ki ga bo doletela čast poimenovanja ulice po njemu, da je odigral pozitivno vlogo v zgodovini države.

Po konfliktu med albanskimi uporniki in makedonskimi varnostnimi silami leta 2001 je bil dosežen mirovni sporazum, ki je albanski manjšini podelil več pravic. V skladu s sporazumom so v Skopju na znake dodali še albanska imena ulic, vendar pa so imena ostala nespremenjena še iz časov Jugoslavije.

Zadnji poskus preimenovanja ulic se je zgodil leta 1993, vendar je nato makedonsko ustavno sodišče razveljavilo nova imena 40 ulic. To je povzročilo, da osrednji trg v Skopju, ki so ga takrat preimenovali v trg Makedonija, danes še vedno nosi uradno ime po jugoslovanskem voditelju Titu.