Škotska premierka Nicola Sturgeon konservativce Therese May obtožuje vnašanja zmede v Veliko Britanijo. Foto: Reuters
Škotska premierka Nicola Sturgeon konservativce Therese May obtožuje vnašanja zmede v Veliko Britanijo. Foto: Reuters
Nicola Sturgeon s soprogom
Škotska premierka se je četrtkovih volitev udeležila s svojim partnerjem v Glasgowu. Foto: Reuters

"Nevarno zavzemanje torijcev za čisti brexit bi bilo treba opustiti," je dejala Sturgeonova na novinarski konferenci v Edinburgu in dodala, da so "konservativci izgubili večino, premierka pa vso avtoriteto in kredibilnost".

Ob tem je pozvala vse poslance v britanskem parlamentu, da si prizadevajo za to, da bi Velika Britanija ostala na enotnem evropskem trgu in da ne bi bilo popolnega izstopa države iz evropskih struktur, t. i. čistega brexita.

SNP je na četrtkovih volitvah ohranil položaj tretje najmočnejše stranke v 650-članskem spodnjem domu britanskega parlamenta. A s 35 osvojenimi poslanskimi sedeži od skupno 59 volilnih okrajev na Škotskem je v primerjavi z volitvami leta 2015 izgubil kar 21 sedežev. Prepustiti jih bo moral večinoma konservativcem, pa tudi laburistom in liberalnim demokratom.

Tudi Sturgeonova je priznala, da so kljub zmagi na Škotskem v SNP-ju utrpeli tudi nekaj grenkih porazov. Med razočaranji za stranko sta nekdanji prvi škotski minister Alex Salmond in vodja poslanske skupine stranke Angus Robertson, sicer namestnik Sturgeonove v stranki, ki sta morala poslanska mandata prepustiti konservativcema.

Škoti lani proti brexitu
Pred volitvami je Sturgeonova napovedovala, da bi morali na Škotskem izvesti drugi referendum o neodvisnosti, predvidoma konec leta 2018 ali na začetku 2019, ko bi bili bolj znani končni pogoji brexita. Škoti so namreč na lanskem referendumu o brexitu zelo jasno glasovali za obstanek v EU-ju, medtem ko so leta 2014 na referendumu za neodvisnost Škoti podprli nadaljnjo zvezo v Veliki Britaniji.

Sturgeonova je namignila, da bodo v SNP-ju zaradi porasta priljubljenosti "unionistov", tj. strank, ki se zavzemajo za ohranitev Škotske v Združenem kraljestvu, morda premislili o nadaljnjem zavzemanju za nov referendum o neodvisnosti.

"Nedvomno je bilo vprašanje referenduma o neodvisnosti dejavnik na volitvah, vendar pa mislim, da so na izid vplivali tudi drugi dejavniki. Preučili bomo te izide, prisluhnili bomo volivcem in zelo pozorno razmislili, kakšna bi bila najboljša pot naprej za Škotsko," je dodala Sturgeonova.

Sturgeonova želi preprečiti konservativno vlado
Ponudila je še sodelovanje laburistom in drugim strankam v parlamentu, da bi morda preprečili nadaljnjih pet let konservativne vlade. "Pripravljeni smo na našo vlogo v takem zavezništvu, ki bi ga potrebovali bolj kot kdaj koli," je še dejala prva škotska ministrica.

Sturgeonova je konservativce Therese May obtožila povzročanja kaosa na Otoku. "Želijo si stlakovati nestabilno administracijo, ki bo s svojo negotovostjo povzročila še večjo škodo. Vse to samo zato, ker konsistentno postavljajo torijske interese pred državne," je povezovanje Mayeve s severnoirskim DUP-om za zagotavljanje večine v parlamentu okrcala škotska premierka, poroča BBC.

Da bi vlado prevzeli laburisti, bi sicer potrebovali sodelovanje tako rekoč vseh ostalih strank v parlamentu. Medtem ko so konservativci v 650-članskem parlamentu osvojili 318 mandatov, so jih laburisti le 261. Na tretjem mestu je SNP s 35, liberalci imajo 12 poslancev, severnoirski unionisti (DUP) 10, še 13 pa jih je iz drugih strank oz. so neodvisni. En sedež za zdaj še ni določen.

Tako bo novo vlado najverjetneje oblikovala kar Mayeva. Kot je napovedala po današnjem srečanju s kraljico Elizabeto II., ki jo je uradno zaprosila za mandat za sestavo vlade, se bo oprla na podporo severnoirskega DUP-a.