Nicola Sturgeon si želi počakati na izkupiček pogajanj o brexitu. Foto: Reuters
Nicola Sturgeon si želi počakati na izkupiček pogajanj o brexitu. Foto: Reuters

Za preložitev so se odločili, potem ko je premierkina Škotska nacionalna stranka (SNP) na predčasnih parlamentarnih volitvah izgubila 21 sedežev v britanskem parlamentu.

"Zakonodaje za referendum o neodvisnosti ne bomo vložili takoj," je v škotskem parlamentu dejala Sturgeonova. Dodala je, da želi počakati na izkupiček pogajanj o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije.

Jeseni prihodnje leto, ko načrtujejo odločitev o pripravi referenduma, bo namreč jasno že nekoliko več glede tega, kaj se bo britanska premierka Theresa May dogovorila v Bruslju.

Doslej je Strurgeonova govorila, da želi referendum organizirati konec leta 2018 ali v začetku leta 2019. Vendar pa so se njeni načrti porušili, potem ko je na predčasnih parlamentarnih volitvah na začetku meseca njena stranka SNP osvojila 35 poslanskih sedežev od skupno 59, namenjenih Škotski. V primerjavi z letom 2015 jih je izgubila 21.

Mayeva ni za referendum
Na volitvah je medtem konservativna stranka Mayeve izgubila parlamentarno večino. To je po besedah Sturgeonove "znova odprlo – sicer majhno – možnost za preprečitev trdega brexita in ohranitev članstva v enotnem evropskem trgu". Mayeva, ki bo morala podati dovoljenje za izvedbo referenduma, je škotski premierki že pred časom dejala, da "zdaj ni čas" za referendum.

Škoti so na lanskem referendumu o brexitu zelo jasno glasovali za obstanek v EU-ju, medtem ko so leta 2014 na referendumu za neodvisnost Škoti podprli nadaljnjo zvezo v Veliki Britaniji.