Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon ponavlja, da možnost novega škotskega referenduma o neodvisnosti ostaja na mizi. Foto: EPA
Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon ponavlja, da možnost novega škotskega referenduma o neodvisnosti ostaja na mizi. Foto: EPA
Velika Britanija, Škotska
Leta 2014 je večina škotskih volivcev in volivk zavrnila neodvisnost Škotske, brexit pa naj bi spremenil razmere. Foto: EPA

Škotski volivci in volivke so leta 2014 na referendumu zavrnili neodvisnost, a kot je dejala prva ministrica, so se razmere od takrat zaradi referenduma o izstopu oziroma obstanku Velike Britanije v EU-ju (t. i. brexit) spremenile. 23. junija je 52 odstotkov britanskih volivcev in volivk izglasovalo izstop iz Unije, na Škotskem pa je bilo 62 odstotkov ljudi za nadaljnje britansko članstvo.

Vse odtlej Nicola Sturgeon, ki je tudi na čelu Škotske narodne stranke (SNP), ponavlja, da možnost novega škotskega referenduma o neodvisnosti ostaja na mizi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O bitki v kraju, znanem po bitki z Angleži
Prva ministrica je na srečanju s poslanci in poslankami SNP-ja v kraju Stirling dejala, da so interesi Škotske zdaj ogroženi. Brexit ne bo vodil zgolj v izstop Škotske iz EU-ja proti njeni volji, ampak tudi v odhod iz skupnega evropskega trga, je dejala. "Nisem pripravljena obstati in brez bitke spremljati, kaj se bo zgodilo," je poudarila.

Mesto Stirling ima za Škote velik simbolni pomen, saj je junak škotske neodvisnosti William Wallace leta 1297 tam dobil zgodovinsko bitko proti Angležem.

Po referendumu anketa
Nicola Sturgeon je ob tem predstavila raziskavo glede neodvisnosti, ki naj bi jo prek spleta in sodelavcev stranke izvedli med okoli dvema milijonoma ljudi, kar je približno polovica škotskih volivcev in volivk.

Vprašani bodo odgovarjali na vprašanje, ali so pripravljeni podpreti organizacijo novega referenduma o neodvisnosti za "zaščito interesov Škotske v Evropi". Rezultate raziskave naj bi objavili do 30. novembra, ko Škoti praznujejo praznik svojega zavetnika, sv. Andreja.

Škote mora o neodvisnosti sicer še prepričati, je priznala prva ministrica. Raziskava inštituta YouGov in časnika Times, ki so jo objavili v petek, kaže, da 54 odstotkov prebivalcev škotski neodvisnosti še vedno nasprotuje.

Leta 2014 je bilo 55 odstotkov volivk in volivcev proti neodvisnosti, 45 odstotkov pa za. A po mnenju prve ministrice se bo podpora ločitvi od Velike Britanije povečala, ko se bodo učinki brexita jasno pokazali. Kot je ocenila, bo brexit močno škodil škotski ekonomiji. Pri tem je bila kritična do britanske konservativne vlade, ki se ni pripravila na izglasovani izstop iz EU-ja.

Novi britanski premierki Theresi May je Nicola Sturgeon sporočila, da nima jasnega mandata, da kateri koli del Združenega kraljestva odvede iz skupnega trga EU-ja. Britanska premierka se je že izrekla proti škotski neodvisnosti, obljubila pa je tudi, da bodo Škoti sodelovali v pogajanjih o prihodnjem odnosu Velike Britanije z EU-jem.