Pripadniki Islamske države so znani po svoji okrutnosti. Foto: Reuters
Pripadniki Islamske države so znani po svoji okrutnosti. Foto: Reuters
Sirski lovec
Sirska vladna letala so okrepila napade na položaje skrajnežev. Foto: Reuters
Irak
Od prihoda skrajnežev je Irak zapustilo že na deset tisoče ljudi. Foto: EPA

Po poročanju protirežimskega Sirskega observatorija za človekove pravice, ki se sklicuje na dobro obveščene vire, so pripadniki skupine Islamska država v napadu na plinsko polje Šar vzhodno od mesta Homs "ubili in usmrtili" 270 ljudi, medtem ko so sami izgubili najmanj 40 borcev. Okoli 30 ljudem je uspelo pobegniti na bližnje plinsko polje Haijar.

Islamski državi, ki se je preimenovala iz Islamske države Iraka in Levante, je v zadnjem času uspelo iz rok rivalskih sirskih uporniških skupin iztrgati večje dele ozemlja s pomočjo orožja, ki so ga prepeljali iz Iraka, kjer so sunitski skrajneži junija zasedli velik del severa države ter nato na osvojenem sirskem in iraškem ozemlju razglasili kalifat ter k pokorščini pozvali vse preostale uporniške skupine. Na zasedenih ozemljih so uvedli šeriatsko pravo in začeli kruto kaznovati kršitelje.

Sirski državni mediji o napadu na plinsko polje ne poročajo. Napad je potrdil guverner Homsa, vendar ni govoril o številu ubitih. "Oboroženi borci so bili že prej prisotni na tem območju, a z zadnjo operacijo so razširili območje pod svojim nadzorom," je dejal Talal Barazi. V zadnjih tednih je sirsko vojaško letalstvo izvedlo več napadov na položaje skrajnežev, ki so postali glavna uporniška sila proti režimu predsednika Bašarja Al Asada.

Mosul ostal brez kristjanov
Iraško mesto Mosul, drugo največje mesto v državi, ki so ga v junijski ofenzivi zavzeli pripadniki Islamske države, so zapustili še zadnji kristjani, potem ko so jim skrajneži zagrozili z usmrtitvami, če se ne spreobrnejo v islam ali ne plačajo davka za zaščito. Poziv kristjanom so razglasili prek vseh mošej v mestu.

Krščanske družine so na poti v Dohuk in Irbil v sosednji avtonomni iraški pokrajini Kurdistan, je povedal patriarh Louis Sako in pojasnil, da je tako zdaj Mosul prvič v zgodovini ostal brez pripadnikov krščanske skupnosti. Eden najvišjih krščanskih dostojanstvenikov v Iraku je dejal, da so skrajneži krščanske hiše označili s črko N za besedo "nasarah", s katero so v Koranu označeni kristjani.

Kristjani v Mosulu so ena najstarejših krščanskih skupnosti na svetu. Od padca režima Sadama Huseina do danes se je po besedah Saka njihovo število v mestu zmanjšalo s 60.000 na 35.000. Podoben ultimat so sunitski skrajneži februarja postavili kristjanom v sirskem mestu Raka in jim zaščito ponudili le, če plačajo z okoli pol unče zlata, kar je okoli 14 gramov.

Talabani se je vrnil v Irak
Po poldrugem letu se je v domovino vrnil iraški predsednik Džalal Talabani, ki je ta čas preživel v bolnišnici v Nemčiji, kjer se je zdravil zaradi posledic možganske kapi. Vrnil se je na svoje posestvo v Sulajmaniji v iraškem Kurdistanu.

80-letni Talabani je v Irak prispel z zasebnim letalom, dostop do letališča pa je bil dovoljen samo njegovim najožjim sodelavcem. Zaradi slabega zdravja Talibani verjetno ne bo mogel dejavno opravljati svoje sicer pretežno ceremonialne vloge predsednika.