Plinsko polje se nahaja okoli sto kilometrov od meje z Libijo. Foto: EPA
Plinsko polje se nahaja okoli sto kilometrov od meje z Libijo. Foto: EPA

Plinsko polje Amenas na vzhodu Alžirije so napadli pripadniki severnoafriške veje teroristične mreže Al Kaida. Pojasnili so, da gre za povračilni napad, ker je Alžirija dovolila Franciji uporabiti njen zračni prostor za napade na islamske upornike v sosednjem Maliju.

Skrajneži trdijo, da so v napadu ubili tri ljudi, med njimi britanskega in francoskega državljana. Med 41 ugrabljenimi zaposlenimi naj bi bili Američani, Britanci, Francozi, Norvežani, Irci in Japonci.

Alžirsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je dobro oborožena teroristična skupina s tremi vozili izvedla napad v sredo zjutraj.

Najprej so napadli avtobus z delavci, a je varnostno spremstvo napad odbilo, zato so se odpravili do plinskega polja, ki ga skupaj upravljajo alžirska državna naftna družba ter norveški Statoil in britanski BP.

Domnevni tiskovni predstavnik napadalcev je za BBC povedal, da je napad izvedla Al Kaida. Pojasnil je, da so alžirskim delavcem dovolili oditi, medtem ko so tuje delavce zadržali kot talce.

Svoje zahteve v zameno za izpustitev so ugrabitelji že poslali alžirskim oblastem in zagrozili, da bodo talce ubili, če bo vojska sprožila reševalno akcijo.

Pripadniki Al Kaide naj bi v Alžirijo prišli s severa Malija, kjer je Francija v petek sprožila vojaško posredovanje, potem ko so islamski uporniki začeli ofenzivo proti malijski prestolnici Bamako.