Večina ruševin v Palmiri izvira iz prvega in drugega stoletja pred našim štetjem. Foto: Reuters
Večina ruševin v Palmiri izvira iz prvega in drugega stoletja pred našim štetjem. Foto: Reuters

Skrajneži so predtem zavzeli severni del Palmire, ki je bil v njihovih rokah že v soboto, a manj kot 24 ur. Očividci poročajo, da so pripadniki Islamske države v velikem številu vdrli v mesto, iz katerega so prej evakuirali večino prebivalcev.

Starodavni del Palmire je na jugozahodu mesta in je na seznamu Unescove kulturne dediščine, vključno z antičnimi templji in kolonadami. Tam je tudi muzej s pomembnimi eksponati. Predstavnik pristojnih sirskih oblasti za kulturno dediščino Mamun Abdulkarim je povedal, da so več sto kipov in drugih predmetov iz muzeja že umaknili, da pa številnih niso mogli umakniti, med drugim grobov.

"Ogroženi so muzej in veliki spomeniki, ki se jih ne da premakniti. To je bitka vsega sveta," je dejal Abdulkarim.

Uničevanje v Iraku
V sosednjem Iraku je Islamska država med osvajalskim pohodom uničila številne zgodovinske spomenike, ki izhajajo iz predislamskega obdobja Bližnjega vzhoda in so po njihovem mnenju znak malikovanja.

"Ljudi je resnično strah, kaj se bo zgodilo, saj se je Islamska država sposobna prebiti v središče Palmire," je dejal eden izmed aktivistov iz mesta.

Direktorica Unesca Irina Bokova je izrazila globoko zaskrbljenost zaradi spopadov in pozvala k takojšnjemu končanju sovražnosti. V sporočilu za javnost je izpostavila, da spopadi ogrožajo eno najpomembnejših antičnih mest na Bližnjem vzhodu. Mednarodno skupnost je pozvala, naj stori vse, kar je v njeni moči, za zaščito civilistov in edinstvene kulturne dediščine Palmire.

Palmira, ki je v arabščini znana kot Tadmur, ni samo zgodovinsko mesto, ampak tudi strateško pomembno vojaško območje, ki povezuje prestolnico Damask in mesto Homs z vzhodnim mestom Deir Al Zour.