Marine Le Pen je edina kandidatka za predsednico stranke. Foto: Reuters
Marine Le Pen je edina kandidatka za predsednico stranke. Foto: Reuters
Marine Le Pen
Leta 2015 je na družbenem omrežju širila posnetke grozljivih dejanj IS-ja, zaradi česar ji grozi do tri leta zapora. Foto: Reuters

FN je po besedah Marine Le Pen postal stranka vladanja in povezovanja. To po mnenju francoske tiskovne agencije AFP za stranko pomeni manjšo revolucijo, saj je bila doslej znana po delovanju v opoziciji, prav tako pa se je redko povezovala.

V nedeljo popoldne bo predsednica predlagala tudi novo ime stranke, ki naj bi bilo v skladu s "spremembo narave gibanja". Da se ime stranke spremeni, so člani potrdili zgolj s tesno večino, o predlogu imena pa bodo glasovali šele po kongresu.

Udeležence kongresa je nagovoril tudi nekdanji glavni strateg Bele hiše Steve Bannon, nekdanji vodja skrajno desnega portala Breitbart in eden nekdanjih najtesnejših svetovalcev ameriškega predsednika Donalda Trumpa. "Zgodovina je na naši strani in nas bo vodila od zmage do zmage," je sporočil delegatom. "Vi ste del gibanja, ki je večje od Italije, večje od Poljske in večje od Madžarske," je dejal Bannon, ki je v preteklosti večkrat izrazil podporo skrajnim desnim gibanjem v Evropi.

"Kralj lažnih novic in belih supremacistov na kongresu FN-ja. Zakaj nisem presenečen? Sprememba imena, ne pa politične linije," je komentiral vodja stranke francoskega predsednika Emmanuela Macrona Naprej republika Cristophe Castaner.

Proti Marine Le Pen je vložena obtožnica zaradi objave posnetkov grozljivih dejanj džihadistov iz vrst t. i. Islamske države na Twitterju leta 2015. Med drugim je predsednica FN-ja objavila tudi sliko obglavljenega ameriškega novinarja Jamesa Foleyja. Grozi ji do tri leta zapora in denarna kazen 75.000 evrov.

Proti skrajno desni političarki poteka tudi preiskava zaradi obtožb o navideznih zaposlitvah sodelavcev stranke s sredstvi Evropskega parlamenta. Ta je NF obtožil prevare. Stranka naj bi namreč svojima uslužbencema nezakonito izplačevala sredstva, ki so bila namenjena za plačo zakonodajnih poslanskih asistentov.

Ob uspehu populističnih in skrajno desnih strank po Evropi tudi Marine Le Pen upa, da bo njena stranka pridobila ob vseh protievropskih čustvih. Na nedavnih volitvah v italijanski parlament sta bila uspešna populistično Gibanje pet zvezd, ki je postalo najmočnejša stranka v parlamentu, in skrajno desna Liga, ki je na desnici prehitela stranko Naprej, Italija Silvia Berluconija.

Ob tem so del avstrijske vlade skrajno desni svobodnjaki (FPÖ), Alternativa za Nemčijo (AfD) pa se je prebila v nemški parlament in je postala največja opozicijska stranka.

Pred volitvami v Evropski parlament prihodnje leto je Marine Le Pen, sicer evropska poslanka že od leta 2004, v nedavnem intervjuju za francoski časopis Le Figaro dejala, da imajo "celo vrsto zaveznikov, ki vidno napredujejo" in s katerimi želijo oblikovati večino v Evropskem parlamentu.

Izgublja podporo znotraj stranke
Po mnenju zgodovinarke Valerie Igounet, ki se med drugim ukvarja s FN-jem, pa si bo morala vodja FN-ja na kongresu znova zagotoviti legitimnost znotraj stranke, ki je je precej izgubila.

Predsednica FN-ja je sicer lani na predsedniških volitvah izgubila proti Emmanuelu Macronu, vendar pa je osvojila največ glasov za svojo stranko na predsedniških volitvah doslej, in sicer 34 odstotkov, kar pa so v stranki kljub visoki podpori dojeli kot poraz.

Stranka se je medtem slabše odrezala na parlamentarnih volitvah, ki so prav tako potekale lani. Osvojili so zgolj osem poslanskih sedežev, zaradi česar v parlamentu sploh niso mogli oblikovati poslanske skupine.

V FN-ju so tako številni začeli dvomiti o sposobnosti predsednice za vodenje stranke. Septembra je iz nje pod pritiski nasprotnikov znotraj stranke izstopil tudi njena desna roka Florian Philippot.

Marine Le Pen pa se ne bo treba soočiti s svojim očetom in ustanoviteljem Nacionalne fronte Jean-Mariem Le Penom, ki je kljub izključitvi iz stranke še vedno njen častni predsednik, kar je potrdilo tudi sodišče. Sprva je dejal, da bo prišel na kongres, vendar pa si je pozneje premislil. Jean-Marie Le Pen je bil večkrat obsojen zaradi rasizma, holokavst pa je večkrat označil za "droben detajl v zgodovini".