Srečanje je sprožilo tudi kritike iz liberalne opozicije, pred hotelom pa so se zbrali številni protestniki. Foto: Reuters
Srečanje je sprožilo tudi kritike iz liberalne opozicije, pred hotelom pa so se zbrali številni protestniki. Foto: Reuters

V Sankt Peterburgu se je tako sestalo približno 150 članov ruskih nacionalistov in evropskih desničarskih strank, tudi grška Zlata zora in nemška Nacionaldemokratska stranka (NPD). Sešli so se, da bi okrcali Zahod za njegovo držo v ukrajinskem konfliktu, saj so skrajne desničarske skupine v Evropi postale glasniki ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi njegovega odnosa do ukrajinske krize, ter spodbujali "tradicionalne vrednote".

"Ne podpiramo sankcij proti Rusiji zaradi ukrajinskega konflikta," je povedal poslanec Evropskega parlamenta Udo Voigt, ki prihaja iz nemškega NPD-ja. "Neverjetno je, kakšno potrpljenje sta pokazala Rusija in ruski predsednik Putin pred Natovo agresivno politiko," je dejal.

Nove smernice skupnega delovanja
Po navedbah organizatorjev naj bi forum pripomogel tudi h krepitvi povezav med skupinami z desnega političnega pola v Evropi ter pomagal oblikovati smernice skupnega delovanja. "To srečanje je temeljni kamen v smeri novega sveta, ki smo ga dolžni zgraditi," je povedal Fjodor Birukov iz prokremeljske stranke Domovina, ki je organizirala dogodek.

"V Rusiji gre za tradicijo in krščanstvo, zato je zelo pomembno, da se tradicionalisti iz Rusije, Evrope in ZDA sestanejo z namenom učinkovitejše predstavitve svojih idej splošni javnosti," je povedal nekdanji vodja Britanske nacionalne stranke Nick Griffin.

Protesti pred hotelom, kjer so zasedali
Tokratno srečanje je sprožilo tudi kritike iz liberalne opozicije, pred hotelom pa so se zbrali številni protestniki s plakati "Ne nacistom". "Za Rusijo je škandalozno, da gosti dediče Mussolinija in Hitlerja," je za AFP povedala 57-letna protestnica Natalija Gerasimova.