Protestniki hočejo odgovore, kam je izginil Li. Foto: Reuters
Protestniki hočejo odgovore, kam je izginil Li. Foto: Reuters
Zaradi Lijevega izginotja sta se v Pekingu danes sešla britanski zunanji minister Philip Hammond in njegov kitajski kolega Vang Ji. Foto: Reuters
Senzacionalistične knjige o življenju kitajskih politikov gredo v Hongkongu za med. Foto: Reuters
Hongkong je leta 1997 prišel izpod britanske oblasti. Foto: Reuters

Vseh pet mož, za katere sumijo, da so bili ugrabljeni, je sodelovalo pri spornih knjigah, med njimi sta tudi 51-letni založnik in lastnik knjigarne Gui Minhai, ki je bil domnevno ugrabljen v svoji počitniški hiši na Tajskem, in njegov 65-letni poslovni partner Li Bo. Li je izginil v Hongkongu v sredo zvečer, njegovo izginotje pa je sprožilo proteste tako politikov kot aktivistov, ki obtožujejo kitajske varnostne organe ugrabitev, da bi tako ustavili dobičkonosno hongkonško trgovino s prepovedanimi političnimi knjigami.

Vladni kritiki Lijevo domnevno ugrabitev pripisujejo Pekingu in nanjo gledajo kot na zadnji znak omejevanja človekovih pravic na tem posebnem administrativnem območju Ljudske republike Kitajske, ki pa naj bi domnevno ohranjalo določeno stopnjo avtonomnosti.

"Primer Li Boja je kaplja čez rob. Kaže, da se je sistem "ena država, dva sistema" popolnoma sesul," je za Guardian povedal Bao Pu, ugledni hongkonški založnik. Omenjeni politični model so v Hongkongu uvedli po letu 1997, ko je skladno s sporazumom Velika Britanija predala svojo nekdanjo kolonijo Kitajski pod pogojem, da se v mestu ohrani utečen način življenja.

Zadnja izginotja so še vedno ovita v tančico skrivnosti, Kitajska pa kljub sumom, da so za njih odgovorne kitajske varnostne sile, vztrajno zanika, da bi o njih kar koli vedela.

Pismo napisal pod prisilo?
Vso stvar je še bolj zapletlo pismo, ki ga je v ponedeljek prejela Lijeva žena in ki naj bi ga napisal njen pogrešani mož. Avtor pisma, podpisan kot Li, v njem navaja, da je samoiniciativno odpotoval na Kitajsko, da bi "delal z vpletenimi stranmi", kar naj bi trajalo nekaj časa. "Zdaj sem zelo dobro in vse je normalno," je zapisal avtor brez vsakršnega pojasnila, kako je prišel do Kitajske brez dokumentov.

Žena, ki meni, da je pismo pristno, je skušala pri policiji umakniti prijavo o pogrešani osebi, a aktivisti menijo, da je Li pismo napisal pod prisilo. Žena tudi navaja, da ji je Li telefoniral iz celinske Kitajske, kjer "pomaga pri preiskavi", čeprav oblasti nimajo nobenih podatkov, da bi sploh zapustil Hongkong.

Pred izdajo skrivnostne knjige o predsedniku
Približno tri tedne pred izginotjem je Li, sicer britanski državljan, v intervjuju za Guardian povedal, da sumi, da je izginotje njegovega poslovnega partnerja Gui Minhaia 17. oktobra povezano s skrivnostno knjigo, ki jo je Gui nameraval izdati. Li je skušal sebe in tri prodajalce od knjige distancirati, češ da niti naslova ne pozna. "Vsebina knjige je bila izključno zadeva g. Guija. Ničesar nima opraviti s tistimi tremi tipi v Hongkongu. Oni samo prodajajo knjige oz. jih skušajo prodajati. Ničesar ne vedo. Ničesar niso imeli z vsebino knjige."

Li je še povedal, da sumi, da so njegove kolege ugrabili, da bi preprečili izdajo skrivnostne knjige. "Mislim, da ljudje niso hoteli, da knjiga izide. In angažirali so vse, da le ne bi prišla knjiga na police," je povedal. Založniški viri z neposrednim poznavanjem vsebine knjige medtem poročajo, da naj bi delo nosilo naslov "Ši in njegovih šest žensk". In kljub naslovu naj bi se knjiga osredotočala predvsem na eno žensko - kitajsko televizijsko voditeljico, ki naj bi jo kitajski predsednik Ši Džinping poznal pred poroko s svojo ženo Peng Lijuan leta 1987.

Peking že dalj časa besni zaradi senzacionalističnih in pogosto skoraj neverjetnih političnih knjig o zasebnih življenjih kitajskih veljakov, ki jih izdajajo v Hongkongu in se prodajajo kot vroče žemljice, predvsem med obiskovalci s celine, kjer je tako gradivo strogo prepovedano. Peking naj bi na zadnje knjige o Ši Džinpingu gledal kot na konkretno, namerno kampanjo očrnitve predsednika, ki položaj zaseda od novembra 2012. Knjige o drugih političnih veljakih naj bi kitajske oblasti tako še nekako "prebavile", a serija knjig o Ši Džinpingu, zlasti Guijeva zadnja, naj bi bila kaplja čez rob.

Hongkonška televizija RTHK poroča, da bo tamkajšnja policija kljub pismu, ki jim ga je predložila žena, še naprej preiskovala Lijevo izginotje.

Zatiranje kritikov
Je pa Li pred svojim izginotjem povedal, da Guijeva ugrabitev postavlja tiste, ki so odgovorni zanjo, v "precej neroden položaj". "Ne moreš ga odpeljati na Kitajsko in mu soditi, ne moreš pa ga tudi kar izpustiti, ker bi bil prav gotovo nemudoma obkrožen s tropom novinarjev, ki bi ga spraševali, kaj se je zgodilo z njim. Isto velja za druge tri. Če jih izpustijo, kako bodo odgovorili na vprašanja, kje so bili v teh dneh, kdo jih je ugrabil in kaj so jih spraševali," je povedal Li.

Časnik Global Times, oglasna deska kitajske vlade, je v svojem torkovem uvodniku zapisal, da skušajo nekateri dogodek "prenapihniti", da bi tako ustvarili razdor med Hongkongom in celino. A niso samo pohujšljive knjige oz. njihovi založniki tisti, ki ustvarjajo razdor - proteste je sprožila tudi novoletna vladna nastavitev propekinškega dekana Honkonške univerze (HKU) Arthurja Lija. Kot piše Independent, gre pri tem očitno za povračilne ukrepe za t. i. dežnikarsko revolucijo leta 2014, na čelu katere so stali do kitajske nadoblasti kritični študenti.