Tolokonikova se je pritoževala zaradi zlorab, ki jih je izvajalo zaporniško osebje. Foto: EPA
Tolokonikova se je pritoževala zaradi zlorab, ki jih je izvajalo zaporniško osebje. Foto: EPA

Njen mož je povedal, da ni prejel nobene novice o ženi in tudi ne ve, kam so jo premestili, saj je nova lokacija skrivnost. V kazenski koloniji v Mordoviji se je Tolokonikova odločila za gladovno stavko zaradi nemogočih razmer v zaporu in groženj s smrtjo.

Tolokonikova je bila s še eno članico skupine Pussy Riot obsojena na dve leti zapora zaradi provokativnega nastopa v moskovski katedrali.

Pjotr Verzilov je dejal, da je novice o ženi nazadnje prejel 21. oktobra, ko so jo z vlakom odpeljali v drug zapor. Neki potnik je povedal, da jo je videl 24. oktobra, ko je z vlakom prispela v mesto Čeljabinsk na Uralu.

Kazen za pritožbe
Po besedah Verzilova je ukaz za premestitev Tolokonikove v drug zapor prišel od oblasti v Moskvi. "Odrezati jo hočejo od zunanjega sveta," je prepričan.

Verzilov je še povedal, da je bila žena še vedno šibkega zdravja po dveh tednih gladovne stavke, oblasti pa jo po njegovem mnenju zdaj kaznujejo zaradi njenih pritožb.

Mordovija leži okoli 445 kilometrov vzhodno od Moskve. Tamkajšnje kazenske kolonije izvirajo še iz časov sovjetskega diktatorja Stalina.