Razkošnim banketom za kitajske uradnike in častnike je odklenkalo. Foto: EPA
Razkošnim banketom za kitajske uradnike in častnike je odklenkalo. Foto: EPA
Ven Džjabao
Žganja se poslavlja z miz na banketih, cvetlični aranžmaji pa bodo verjetno preprostejši. Foto: EPA

Potem ko so na začetku meseca objavili nove predpise za pogostitve uradnikov kitajske komunistične partije, je zategovanje pasu v petek napovedala tudi centralna vojaška komisija. Tako na pogostitvah ne bo več na voljo žganih pijač, opustili bodo razkošne bankete, na sprejemih pa se bo treba odpovedati rdečim preprogam, cvetličnim aranžmajem, nastopom in darilom.

"Vojaški predstavniki morajo prav tako disciplinirati svoje zakonske partnerje, otroke in podrejene ter zagotoviti, da ne bodo sprejemali podkupnin," je določila komisija v novem pravilniku.

Predstavnikom centralne vojaške komisije so prepovedane namestitve v razkošnih civilnih ali vojaških hotelih, ko se mudijo na inšpekcijskih službenih potovanjih, katerih število in dolžino bodo tudi skrajšali.

Govornikom na srečanjih je zaukazano, naj se izogibajo "praznemu besedičenju". Oblast bo po novem tudi strogo nadzorovala uporabo siren na službenih vozilih med uradnimi obiski, da bi tako javnost prikrajšali za nevšečnosti, ki so s tem povezane.

Prvi so nova pravila za partijske uradnike uvedli na območju Pekinga, kjer so razkošne bankete zamenjale preproste pogostitve.

Izkoreniniti korupcijo
Vodenje centralne vojaške komisije je prejšnji mesec prevzel novi predsednik kitajske komunistične partije Ši Džinping, ki bo marca prevezel tudi položaj kitajskega predsednika, s čimer se bo končal proces tranzicije in predaje oblasti peti generaciji kitajskih voditeljev.

Ena izmed prednostnih nalog, ki si jih je za svoj mandat zadal Ši, bo boj proti korupciji. Njegov predhodnik Hu Džintao je ob predaji oblasti na novembrskem partijskem kongresu dejal, da korupcija prežema najvišje kroge v državi in bi bila lahko usodna za državo ter partijo.

Da je korupcija resna težava, v zadnjih letih dokazujejo številni škandali, ki segajo prav do vrhov oblasti.